Емоционално интелигентните хора винаги получават, каквото искат

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

 

Емоционалната интелигентност е умението да се справяш с емоциите си. Ментално силните хора го могат, те знаят, че единственото нещо, което могат да контролират в живота, са техните собствени мисли, чувства и поведение. Ако можем да се справим с това, можем и да постигнем целите си и успеха, който искаме в живота си.

За да постигнем обаче това ниво на контрол, трябва да развием емоционалната си интелигентност, като научаваме за механизмите(научно доказани), които определят нашите емоции и как да ги управляваме. Ако знаем как работи нашето съзнание, можем съзнателно да влияем на мислите и чувствата си. Можем да приемем реалността по-ясно, да взимаме по-добри решения и да подобрим шансовете си да постигнем своите цели в живота.

Как работи нашето съзнание? Ние възприемаме себе си като съзнателни и рационални мислители. Но когнитивната наука открива, че в реалността, съзнателната част от нашия ум наподобява дребничък ездач на гърба на огромен слон от емоции и интуиция.

Или казано по друг начин, ние имаме две мисловни системи – съзнателна и „автопилот“.

Автопилотът отговаря на нашите емоции и интуиция. Когнитивният процес се случва основно в амигдала и други части от мозъка, които се развиват най-рано в еволюцията ни. Тази система направлява всекидневните ни навици, помага ни да взимаме бързи решения и реагира мигновено на застрашаващи живота ситуации чрез реакцията на замръзване, борба или повишен стрес. Но последните, които са помагали на човешкия род да оцелее в миналото, днес не са особено приемливи.

Днес изживяваме редица малки стрес ситуации, които не застрашават живота, но втората система, тази на автопилота, ги третира като такива. Това произвежда ненужно стресово изживяване, което пък влошават менталното ни и физическо състояние. Нещо повече, въпреки че светкавичните решения, водени от интуиция и емоции, ни се струват правилни, те понякога могат да ни отведат до грешни пътища.

Съзнателната система повлиява нашето рационално мислене и центровете около предфронталния кортекс, част от мозъка, развита по-скоро от останалите. Според ново изследване тя се е развила, когато човекът започва да живее в по-големи социални групи. Тази мисловна система ни помага да се справяме с по-сложни ментални активности, като управлението на индивидуални и групови взаимоотношения, логично мислене, вероятностно мислене и научаване на нова информация и модели на мислене и поведение.

Докато автоматичната система не изисква съзнателни усилия, за да функционира, съзнателната система изисква осъзнати усилия, за да работи, и е ментално уморителна. С достатъчна мотивация и подходящ тренинг съзнателната система може да се включи в ситуации, в които автоматичната е склонна към грешки.

Нашите емоции често могат да надделеят над рационалното мислене. Нашата интуицияи навици определят голяма част от живота ни. И това не е лошо, разбира се. В противен случай би било изтощително да мислим съзнателно за всяко малко действие и решение.

С времето обаче може да използвате съзнателната система на мислене, за да промените автоматичното мислене, чувства и модели на поведение. В такъв случай бихте станали по-добри в контрола, който имате над живота си и постигането на целите си. 


 

Коментари към "Емоционално интелигентните хора винаги получават, каквото искат":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg