Енергийните напитки могат да навредят на сърцето ви

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Вероятно имате представа от вредното влияние на тези напитки, но то вече е научно доказано. Следващият път, когато се нуждаете от незабавно разтърсване , посетете Starbucks вместо най-близкия магазин или си направете кафе вкъщи. Нови изследвания, публикувани в „Journal of the American Heart Association”, показват, че енергийните напитки действат отрицателно на тялото ви повече от други кофеинови напитки като кафето или содата.

Проучването сравнява ефектите на двете напитки върху сърцето и установява някои притеснителни резултати. Учените първо дават  на половината доброволци търговска енергийна напитка с 320 милиграма кофеин, еквивалентни на четири чаши кафе. Напитката включва също 114  грама захар и други обичайни съставки като таурин и женшен. Другата половина доброволци е получила напитка, подобна на сода, със същото количество кофеин, смесена с лимонов сок, черешов сироп и газирана вода.

След това изследователите измерват кръвното налягане и сърдечната дейност на участниците през следващите 24 часа. След шест дни двете групи се разменят. Това, което учените откриват, може да ви накара да си починете за  дълго от "Ред Бул".

Пиенето и на двете напитки води до по-високо кръвно налягане, но енергийната напитка, повишава тези нива за много по-дълъг период от време. Докато малките скокове в кръвното налягане не представляват огромен риск за обикновения човек, те биха могли да предизвикат проблеми за хора със сърдечни заболявания.

Изследователите установяват също, че енергийните напитки променят начина, по който сърцето бие, засягайки мярка, наречена интервал QT. Феноменът е свързан и с "повишен риск от фатални аритмии", отбелязват изследователите. Подобно изследване показва, че кофеиновите напитки не представляват опасност.

"Това, което показва нарастващото количество доказателства, е, че има последици за сърцето, които са различни от кофеина сам по себе си", казва авторката на изследването Емили Флетчър от "Дейвид Грант" U.S.A.F. Медицински център в Калифорния. "Потребителите трябва да знаят, че пиенето на енергийна напитка не е същото като пиенето на кафе или сода."

Жаклин Лондон, директор в Института за добро домакинство, се съгласява. "Няма никакво съмнение, че енергийните напитки не са най-добрият избор за вашето здраве, главно поради добавената захар", казва тя. "Захарта под формата на напитка лесно се разгражда, абсорбира и се разтваря в кръвния поток."

Това не означава, че трябва да стоите далеч от кофеина. "Кафето и чаят (в неподсладена форма) са натоварени с антиоксиданти и други фитонутриенти, от растителен произход, свързани с подобрена познавателна способност и намален риск от хронично заболяване", казва Лондон.

След като вече знаете това, можете да  влезете в кафенето спокойно и да си изберете напитка за следобедно освежаване. Тялото ви ще ви благодари.


 

Коментари към "Енергийните напитки могат да навредят на сърцето ви":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg