Ето защо вашите ухапвания от комари стават толкова сериозни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Ако вашите летни преживявания включват и няколко десетки лъскави, червени, сърбящи ухапвания от буболечки, поздравления за това, че сте много вкусни. Нормално е да получите ухапвания от насекоми през лятото и някои хора със сигурност са по-податливи на тях от други.

Изследователите знаят, че миризмата на кожата ви и количеството въглероден диоксид, което отделя организма ви, може да повлияе на това дали сте склонни да ви хапят комарите. И някои от тези фактори могат да бъдат генетични.

Понякога нямате толкова много ухапвания, но тези, които имате, са абсолютно огромни и подути. Има ли причина някои хора да получават по-лоши ухапвания от други? Да, според д-р Шери Липнер, доцент по дерматология в „Weill Cornell Medicine”.

Когато ви ухапе комар, той инжектира слюнката си в кожата ви, казва д-р Липнер. "Слюнката съдържа протеини или алергени, които причиняват сърбеж, подуване и зачервяване при повечето хора", казва тя. Най-често срещаната реакция е малка червена пъпка с точка в центъра, казва тя. Но кожата на някои хора просто реагира по друг начин.

По принцип, интензивността на вашето ухапване от буболечки е свързана с това колко сте алергични към слюнката, казва Хедър Роджърс, д-р Дерматолог в Сиатъл. Ако получите малки ухапвания от комари, например, не сте толкова алергични. Някои хора са благословени с имунна система, която не разпознава слюнката на комарите като алерген, така че те няма да реагират на ухапването, казва д-р Липнер. Ако вие сте сред тях, избягвайте да дразните вашите приятели с големи пъпки, защото някои хора страдат от много по-лоши ухапвания, дори ако вие се кълнете, че не сте имали никакво ухапване.

"Някои хора имат повече от просто малка червена пъпка", казва д-р Липнер. Нормално ухапване от комар може да се превърне в голяма синина, понякога дори да отделя течност, казва тя. И в редки случаи хората могат дори да преживеят анафилаксия от ухапване от буболечка, което е тежка алергична реакция.

"Човек може да получи подуване на устните и недостиг на въздух", казва тя, като подчертава, че трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро, ако това се случи с вас по някаква причина.

Количеството време, което комарът се храни върху кожата ви, също може да повлияе на размера на ухапването, казва д-р Роджърс. "Колкото по-дълго комарът се храни, толкова повече слюнка се влива във вас", така че дори и да реагирате нормално на ухапвания от комари, има шанс тези гадини да ви превърнат в шведска маса като ви причинят по-големи ухапвания, отколкото обикновено, казва тя.

Така че баба ви е била права, когато ви е предупреждавала да не пипате тези ухапвания. Д-р Роджърс казва, че чесането "може да направи ухапването по-голямо и да предизвика белези, което може да доведе до промени в пигментацията на кожата или до формиране на трайна пъпка." Вместо това, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да натиснете лед върху ухапванията си, казва тя. "Вашите нерви не могат да чувстват студено и сърбеж по едно и  също време", така че ледът ще потуши сърбежа и няма да направи ухапванията по-лоши, казва тя.

Ако наистина страдате, можете също така да опитате да използвате 1% хидрокортизонов крем няколко пъти на ден, докато ухапването се смали или да вземате антихистамин като Зитрек (Zyrtec) или Алегра (Allegra) в продължение на една седмица, ако имате свръх - реакция, казва д-р Роджърс. Като последна възможност, тя препоръчва просто да покриете ухапването, когато сте твърде изкушен да се чешете с лепенка-лейкопласт, и да се надявате, че това ще помогне – „далеч от очите, далеч от ума”.

Ако ухапванията ви изглеждат необичайни, това може да е нещо повече, отколкото просто буболечка, в който случай е добра идея да бъдете проверени от Вашия лекар. И в крайна сметка, използването на репелант против ухапване от комари, може да ви накара да се питате: "Комари? Какви комари?" Вместо маниакално да се нахвърляте върху кожата си.


 

Коментари към "Ето защо вашите ухапвания от комари стават толкова сериозни":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg