Зад цвета на институт „Pantone” за 2019 се крие важен смисъл

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

След царствената и драматична 2018 –та, с цвят Лавандула или Ултра Виолет, цветът на институт Понтон за 2019-та е „Living Coral” - "вдъхновяващ и утвърждаващ живота нюанс на оранжево и портокал със златист подтекст и нюанс". В този цвят откриваме и розовото, прасковено, забележимо в залеза и изгрева...

Определено по-естествен цвят в сравнение с избора от миналата година, би било правилно да предположите, че всеобхватният и настоятелен екологичен разговор, който се проведе през изминалата година, е изиграл голяма роля в решението на „Pantone Color Institute”.

"Получаваме енергия от природата", се казва в изявление на Pantone. "Точно както кораловите рифове са източник на храна и подслон за морския живот, живият, но мек жизнен коралов цвят ни обгръща с топлина и подхранване, енергия, за да осигурим комфорт и жизненост в нашата непрекъснато променяща се среда.”

 

Докато цветът е сериозно напомняне за щетите, нанесени от глобалното затопляне на Големия бариерен риф (най-голямата в света система от коралови рифове, разположени в Коралово море, край Австралия)- по-рано тази година учените съобщиха, че 30% от кораловите рифове са избелели и са загинали по време на "катастрофална" деветмесечна „морска топлинна вълна” през 2016 г. Жизненият Корал е енергизиращ нюанс съобщава изпълнителният директор на Института за цветовете Pantone – Колорадо, Леатрис Ейсмън.

"Въпреки че има сериозна причина за избор на цвета - подхранващият аспект на запазването на нашите океански коралови рифове - в същото време има и елемент на игривост в този цвят", обяснява тя. "Коралът е цвят на красотата и цвят, от който хората са силно привлечени. Основно напомня залеза. Жизненият корал създава картина на някакво прекрасно тропическо място, на което бихте искали да си почивате."

Разбира се, цветът отдавна е фаворит в модната и бюти „beauty” индустрията (за красотата), като емблематичният Orgazm Blush- руж на NARS cosmetics е съвсем близо до блестящия „Living Coral”, докато Zoeva и  Huda Beauty пуснаха палитри в подобни нюанси. Универсално прилягащи на всички нюанси на кожата, топлият оттенък дава живот на бледи бузи и устни без блясък.

И така, кое е това в Жизненият коралов цвят, което в последно време е уловило нашето културно въображение? Попитах Леатрис дали вярва, че неприятният, напрегнат климат - политически, социално-икономически, екологичен - е оформил необходимостта от цвят, който е изключително положителен. "Абсолютно, така е! Не бих могъл да се изразя по-добре", казва тя. "Цветът изразява топлина, хармония, човешко взаимодействие и комуникация, социална връзка, които търсим. Мисля, че това е нещо, присъщо на човешкия ум. Коралът ви привлича, събира по такъв топъл и приветлив начин, че това отваря път към позитивните мисли, а не към отрицателните. Това, което ние почувствахме, избирайки Цвета на годината - Жив, Жизнен Корал, беше наистина една енергия, сила и позитивизъм, важна част от начина ни на изразяване като човешки същества.

Господ знае, че всички можем да се заредим със сериозна доза оптимизъм още сега, и можем да бъдем заобиколени от „Живия Корал” през 2019 г., в домовете си, в гардеробите си и в профилите на  социалните си мрежи.”


 

Коментари към "Зад цвета на институт „Pantone” за 2019 се крие важен смисъл":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg