Запознайте се с първата жена, спечелила "Нобелова награда в областта на математиката"

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

На 13 август 2014 година  Мариам Мирзахани става първата жена и първата иранка от 78 години насам, удостоена с престижната награда - медалът Фийлдс (Филдсов медал), смятан за най-високото отличие в областта на математиката. Тя бе избрана за "зашеметяващи постижения в теорията на Римановите повърхности и техните модулни, параметрични пространства."

Медалът Фийлдс се присъжда на всеки четири години от Международния математически съюз за изключителни математици под 40, които показват обещаващо бъдеще в  постижениеята си. С обявяването на Мирзахани, медалистите стават  54-ма мъже и само  1 жена.

Много се надяваме медалът Фийлдс на Мирзахани да е знак за промяна. "Аз ще бъда щастлива, ако това насърчава младите жени учени и математици," казва тя в съобщение за пресата. Кристиане Русо, вицепрезидент на Международния математически съюз, казва за Гардиън това е "един изключителен момент" и "празник за жените", сравним с преминаването  на бариерата на  Нобеловите награди от Мария Кюри по физика и химия от началото на 20 век.

Постижението на Мирзаханихвърля светлина върху добре документираните недостатъци и пристрастия, пред които са изправени жените в математиката и науката. Според Националната академия на науките, няма съществени биологични различия, които биха могли да обяснят ниското представителство на жените в точните науки и сред академичните преподаватели и ръководни позиции (въпреки, че този факт не спира видни хора от предявяване на претенции по други причини.)

Например, в проучване от 2008 г. в Йейл, професори са били помолени да оценят въображаеми кандидати за позицията лабораторен мениджър. Когато подаденото заявление било с мъжко име в горната част, професорите оценяват кандидата като по-компетентен отколкото, когато идентичното заявление е с женско име отгоре. Това предпочитание показват членове на факултета от мъжки и женски пол.

И това не е всичко, с което жените в точните науки трябва да се борят:  Доклад от юли 2014-та установява, че 64 процента от жените в различни научни области са били сексуално тормозени, докато работят на терен.

Тези недостатъци са допълнени от документирани  истории за мъже, които си присвояват заслугата за открития и изобретения, направени от жени

Мирзахани, която е израснала в Иран преди да спечели дисертацията си в Харвард и да стане професор в Станфорд казва, че тя първоначално не осъзнавала силата си по математика: "Аз не мисля, че всеки трябва да стане математик, но вярвам, че много студенти не дават на математиката реален шанс. Аз бях зле по математика няколко години в средното училище; просто не се интересувах от нея. Виждам и разбирам, че без да бъдеш запален, математиката може да изглежда безсмислена, скучна и студена ".


 

Коментари към "Запознайте се с първата жена, спечелила "Нобелова награда в областта на математиката"":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg