Започва великденският пост

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Понеделникът след Сирни Заговезни, тази година на 22 февруари, се нарича Чисти понеделник и на някои места има обичай хората да се въздържат три дни от ядене, наричано "тримерене".

Вторникът след Сирница се нарича Черен вторник или "Глух вторник", тъй като се считало, че е лош ден и роденият тогава ще бъде нещастен. Този ден се празнувал против глухота.

Срядата след Сирница се нарича Луда сряда, понеже се празнувала против полудяване, а четвъртъкът Вироглав четвъртък, е почитан против въртене на главата (световъртеж).

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

Затова и се нарича "последно облажаване", последно може да се ядат млечни храни.

Има известна символика и в забраната за сватби след Сирни Заговезни.

Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен.

Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. Пресъздава се вечният кръговрат, завъртане на цикъла към плодотворността.

Паленето на огньовете, хвърлянето на запалени стрели също насочва към по-древни култове. Известно е почитането на тракийската богиня Бендида.

Стрелите, огънят, схващан като соларен знак, мъжко начало, разкриват оплодителната функция на ритуалите.

След заветните Христови думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.", в Деня на Прошката, на очистващия огън, неделята е месопустна. До Великден християните престават да ядат месо и следват най-дългите хранителни и духовни пости.

Думата заговезни идва от глагола заговявам – започвам да постя.
 


 

Коментари към "Започва великденският пост":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg