Захарната индустрия платила за фалшиви научни изследвания

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Захарната индустрия е платила влиятелните изследвания проведени през 60-те години на миналия век, които омаловажиха ролята на захарта в развитието на сърдечно-съдови заболявания. Това твърди доклад, цитиран от британския вестник “The Guardian”.


Учените изтъкнали мазнините в хранителната диета като причинител на коронарната болест на сърцето, а не захарта. Документ, публикуван в JAMA Internal Medicine, твърди, че това е това е станало с подкрепа от захарни лобисти.
Докладът, въпреки че е почти 50-годишен, показва дългогодишната борба на захарната индустрия, която има за цел да заблуди населението и да прикрие вредата от продуктите си.


Документите са открити наскоро от изследовател в Сан Франциско. Те показват, че учени в познатата днес „Захарна асоциация“ са платили за изготвянето на проучване през 1967г. ,което да прикрие ролята на захарта в сърдечните заболявания.
Фондацията е поставила цел на изследването, финансирала го е и го е прегледала няколко пъти преди публикуването му. Тримата учени от Харвард, които са автори на изследването, са спечелили по $50,000.


Мариън Нестле – професор в университета на Ню Йорк, твърди, че хранителната индустрия продължава да влияе на научните среди, било то пряко или косвено.


Днес е почти невъзможно да проследите обхвата на хранителните компании, които спонсорират изследвания. Като започнем от производители на напитки и хранителни добавки и стигнем до млечни продукти, месо, плодове и ядки. Разбира се, резултатите са в интерес на спонсорите“, казва тя.


Въпреки, че „Захарната асоциация“ призна, че трябва да прилага по-голяма прозрачност при изследванията, тя обвини авторите на доклада, че имат предразсъдъци към индустрията.
Най-притеснителното, според тях, е широката употреба на медийни заглавия, които употребяват научни изследвания за собствени цели.


През последните години все повече и повече връзката между мазнините и сърдечните заболявания се превръща в спорен въпрос, а доклад от 2010 твърди, че връзката между тях е съвсем малка и мазнините не са пряк причинител на заболявания. Темата по захарта и връзката й със сърдечните болести, все още се дебатира.


 

Коментари към "Захарната индустрия платила за фалшиви научни изследвания":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg