Защо депресията ви кара да ядете - и как да се справите с този проблем

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Знаете как стоят нещата: Стресът ви кара се чувствате като че ли чашата е преляла, и на мястото на  мечтите, плановете, хубавите спомени сега има само празнота ...Неосъзнатото ядене има биологично обяснение: Когато сте тревожни, мозъкът ви се стреми да се съсредоточи върху незабавна награда (например вкусна хапка), като забравя дългосрочната цел (като загубата на тегло).

В същото време, хормона на стреса, кортизолът може да обърка сигналите ви за глад, така че смятате, че трябва да ядете, дори когато не трябва. За съжаление, храните, които желаете по време на тези ситуации, може да не ви осигурят комфорта, който търсите. В едно проучване на Университета в Минесота учените открили, че хапването на шоколад, сладолед и бисквитки не повдига настроението повече, отколкото въздържанието от тях.

Временното разсейване с малко удоволствие, което идва с хапването, може да ви докара още по-голямо разочарование, когато лакомството свърши.Първият начин да се сложи край на цикъла на стреса и яденето е да си признаете, че ядете, защото сте потиснати, казва д-р София Риджин-Грей, директор по здравословен начин на хранене в „Duke Diet and Fitness Center”.

"След като признаете пред себе си, опитайте се да разберете източника на тази тревога", казва тя. "Знаейки защо се стремите да сложите нещо в устата си, може да ви помогне да направите различен избор."

След това разберете какъв успокояващ ритуал може да ви помогне в напрегнати времена. Може би да седите на тихо по пет минути на ден, да играете тенис след работа или да прекарвате време в градината или парка.Изписването на чувствата ви върху лист е друг инструмент, който помага  при стрес да освободите емоциите си, вместо да ги запълвате с храна.

Започнете дневник. Придържайте се към ежедневните действия. И чипса и сладоледа може просто да останат в чантата или в супермаркета следващия път.


 

Коментари към "Защо депресията ви кара да ядете - и как да се справите с този проблем":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg