Защо дерматолозите не препоръчват използването на луфа?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Моето тяло

Вземането на душ премахва микробите и бактериите от тялото, но чувството на чистота не е благодарение на гъбата луфа.

Всъщност, повечето дерматолози не ги препоръчват и определено не за почистване на лицето.

Ето защо трябва да ги избягвате:

Нараняват кожата

Луфите не са най-добрият вариант за чиста кожа.

„Трябва да избягвате триенето с луфа или кърпа, тъй като те са твърде дразнещи и ще увредят кожата“, казва д-р Бенджамин Гардън, дерматолог от Чикаго.

„Внимателно използвайте пръстите си, за да изтъркате лицето и го измийте внимателно", добави той.

Прекомерното миене изчерпва премахва естествените липиди от кожата, които са важна част от нейната защитна бариера, поради което Питър О'Нийл, MD, началник на Отдела по дерматология в болницата Ню Йорк Уинтроп в Лонг Айлънд, също съветва да се използват нежни почистващи препарати и да се избягват гъбите луфа.

Луфите и бактериите вървят ръка за ръка

Джоел Шлезингер, доктор по медицина и сертифициран дерматолог твърди, че това е едно от нещата, които дерматолозите никога не поставят на лицето си заради бактериите.

"Не бих препоръчал да се използвате каквато и да е гъба, още повече луфа. или луфа. Луфа гъбите се докосват до много части от тялото, а след това ги оставяме в банята, позволявайки на бактериите да се размножават в кътчетата и гънките на гъбата. Това създава потенциал за сериозни инфекции, особено при пациенти със слаба имунна система вследствие на заболявания или прием лекарства", твърди той.

Бактериите по гъбите луфа обаче не са ново откритие, защото проучвания датиращи от 1994 г. показват, че те могат да са като инкубатор за всякакви видове бактерии, които могат да причинят инфекции.

Ето какво трябва да направите, ако все пак настоявате да използвате луфа

Има някои случаи, в които може да има смисъл да се използва луфа за почистване на тялото.

Д-р O'Neil от време на време препоръчва луфа на пациенти с кожни заболявания, които водят до натрупване на мъртви кожни клетки, като псориазис.

В случай, че я използвате обаче, вземете някои предпазни мерки: избягвайте прекомерното триене, ограничете употребата до веднъж или два пъти седмично и винаги измивайте луфата много добре, преди да я оставите да изсъхне напълно.

Друг начин да я почистите, според д-р. О'Нийл е да я потопите в оцет или разредена белина, за да премахнете голяма част от микроорганизмите по нея.


 

Коментари към " Защо дерматолозите не препоръчват използването на луфа?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg