Защо доматите загубиха вкуса си?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

След многобройни проучвания, учени открили защо доматите са загубили вкуса си

Интернационален екип от учени твърди, че най-накрая са открили отговора на въпроса: защо доматите нямат същия вкус, който са имали преди?

След като провели тестове с над 100 вида домати и изследвали геномите на над 400 вида, учените открили 13-те ключови съставки, които дават отличителния вкус на домата. След като сравнили традиционните домати с техните модерни наследници, те открили съставките, които са загубени поради увеличения размер, реколта и издръжливост.

„Това проучване е вследствие на оплакванията, че днешните сортове домат – тези, които намираме в магазина, са загубили типичния си доматен вкус. Решихме да проучим причината за тази загуба на вкус при тези домати. Все още може да намерите традиционния вкус при сортове, отглеждани в малки количества и в домашни условия.“ – каза Антонио Гранел, съавтор на проучването.

Първата задача била да научат, кои са точните съставки в доматите, на които нашите вкусови рецептори реагират. Екипът събрал група от 100 човека, които да опишат аромата и вкуса на над 100 сорта домати.

“След много години и сесии, успяхме да открием кои молекули и съставки са свързани. Направихме химически и биохимически анализ на всичките захари, киселини и други съставки. Открихме, че има над 400 органични съставки, които взаимодействат със слюнка, но не всички от тях имат общо с вкуса.“

След това учените отделили 13-те съставки, придаващи вкуса и открили, че те са имали по-високо ниво на концентрация при видовете домати, оценени високо от групата хора.

Отсъствието на тези съставки, или по-скоро нивата им, показва, че в опитите на индустрията да увеличи реколтата и да й осигури издръжливост срещу болести и паразити.

„След Втората световна война, компаниите започнали да произвеждат повече храна, за повече хора. Целта била да се увеличи реколтата, а в такъв случай е много трудно да се контролира вкуса. Вкусът е загубен, защото хората не са знаели какви за генетичните и молекулярни бази, и не са можели да ги приложат. Загубен е, защото вместо това, компаниите са се фокусирали върху количеството и издръжливостта. Това, което открихме е, че „модерните“ домати буквално за загубили ключовите си съставки.“

Благодарение на проучването, обаче, производителите вече имат генетичната информация, която им е нужна, за да върнат липсващите вкусове.

„Проучването е инструмент – генетичен маркер, който разкри 100-те гени и ни показа къде точно може да се намери най-добрата им версия измежду „традиционните“ домати.“ – каза Гранел
 


 

Коментари към "Защо доматите загубиха вкуса си?":
Най-четени
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част I 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

13:14 | 12-06-19| ходене...
 
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част II 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

12:32 | 12-10-19| Виж цялата статия
 
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg