Защо на някои хора винаги им е студено, а на други – топло

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Има хора, на които без значение каква е температурата навън, винаги им е студено. И такива, на които пък винаги им е топло. В крайна сметка тези усещания си имат своето обяснение и никак не е маловажно да им обърнете внимание. Дали сте един от тези хора, на които им е вечно студено или топло?

Топлите или студени вълни може да са индикатор за лошо здраве

Тези усещания често остават незабелязани, но могат да бъдат симптоми за по-сериозни състояния като анемия, недохранване, инфекции, проблеми с теглото, включително свръхтегло или такова под нормата, и дори безболков тиреоидит. Когато става дума за здравето, освен редовните прегледи, каквито за съжаление не сме свикнали да си правим по ред причини, е много важно и да споделяте всичко за начина си на живот и усещанията си с вашия лекар. Много често причините за влошеното ни здравословно състояние се крие в средата, в която живеем, но лекарите не обръщат внимание на това. Отворената комуникация със специалистите е от критично значение за откриване и третиране на проблеми, преди те да са станали по-сериозни.

Ако постоянно ви е горещо или студено, може би сте твърде стресирани

Според статия, публикувана в Women’s Health, стресовите ситуации, като спор, прекомерно натоварване с работа, заетите графици, могат да причинят дискомфорт в нормалната температура на тялото.

Пред списанието, Майкъл Линч, клиничен невропсихолог, казва, че вътре в тялото се случват много неща, които могат да предизвикат подобен ефект, породен от стреса. Ако сте стресирани, автономната нервна система се задейства, причинява активно кръвообращение в органите – това е начинът на тялото да реагира и да се бори. Така че ако усетите, че ви става много топло в офиса, докато всички други се загъват в якетата си, това може да се дължи на спора, който сте имали с приятели или роднини.

Опитайте се да се отървете от ненужния стрес и да продължите деня си с позитивна нагласа, за да останете спокойни и с усещане за комфорт.

Щастието ви може да влияе върху контрола на температурата

Не само здравословното състояние и физическите фактори влияят върху промените на телесната температура.

Дори и температурата в стаята и навън да е нормална, много от нас могат да я усетят различно в зависимост от емоционалното състояние. Проучванията показват, че ако хората се чувстват изолирани, сами или депресирани, е много вероятно да усетят подобни тръпки на студено. И обратното, когато се чувстваме социализирани и свързани.

Сещате ли се за топлите вълни, които усещате, когато сте заобиколени от любими хора? Това е физическо усещане, което ни прави по-възприемчиви на топлина и ни оставя по-топло и по-щастливо чувство, отколкото ако бяхме в компания на непознати.

Казано накратко – когато сърцата ни са студени, и на нас самите ни е студено, без значение каква наистина е температирата.

Как да избегнете такива крайни усещания за жега или студ

Всичко от дрехите, които носим, до храната, която ядем, играе роля в начина, по който телата ни се адаптират към температурата.

Определени храни в различен климат помагат на вътрешния ни баланс за студено и топло, както например яденето на супи и въглехидрати ни помага да ни е топло през зимата.

Зеленчуци, особено зеленолистните, с малки порции месо помагат да ни е по-прохладно през горещото лято.

Но най-големият трик, който помага да избегнем екстремните усещания за студено и топло, се оказва в главите ни. Доказано е, че ако си представяме топло, тропическо или както предпочитаме да кажем, райско кътче с плаж, помага за освобождаването на ендорфин, който пък от своя страна помага в запазването на топлината на тялото постоянна. 


 

Коментари към "Защо на някои хора винаги им е студено, а на други – топло":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg