Защо свиренето на музикален инструмент е полезно за мозъка

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

 Невролозите са направили огромен пробив в знанията за това как работят мозъците ни, като ги наблюдават в реално време с инструменти като ФМРИ/FMRI (функционално магнитно резонансно изображение) и ПЕТ/PET (позитронна емисионна томография) скенери.

Когато хората са свързани с тези машини, различни задачи, като четене или решаване на математически проблеми, всяка от тях има съответните области в мозъка, където активността му може да се наблюдава. Когато обаче изследователите накарали участниците да слушат музика, видели нещо много интересно.

Оказва се, че докато слушането на музика ангажира мозъка с някои доста интересни активности, свиренето на музика е мозъчният еквивалент на тренировка за цялото тяло.

 Невролозите видели множество области на мозъка да светят, като едновременно обработват различна информация в сложни, взаимосвързани и удивително бързи последователности. Свиренето на музикален инструмент ангажира практически всяка област на мозъка едновременно, особено зрителните, слуховите и двигателните области.

Освен това е установено, че свиренето на музика увеличава обема и активността на мозъчния корпус калозум - моста между двете полукълба, което позволява на съобщенията да преминават през мозъка по-бързо и по по-различни маршрути.

Това позволява на музикантите да решават проблемите по-ефективно и креативно, както в академични, така и в социални условия. Тъй като създаването на музика включва също изработване и разбиране на нейното емоционално съдържание и послание, при музикантите често има по-високи нива на изпълнителна функция, категория на взаимосвързани задачи, която включва планиране, стратегиране и внимание към детайлите и изисква едновременно анализиране както на познавателните, така и на емоционалните аспекти.

Тази способност оказва влияние и върху работата на нашите системи за памет. И наистина музикантите имат подобрени функции на паметта, създавайки, съхранявайки и извличайки спомени и информация по-бързо и ефективно.

Проучванията са установили, че музикантите изглежда използват своя силно свързан мозък, за  да дава на всеки спомен множество маркери, като концептуален маркер, емоционален маркер, аудио и контекстуален маркер - подобно на добра интернет търсачка.

Откъде знаем, че всички тези способности са уникални единствено за музиката, за разлика от, да речем, спорта или рисуването? И алтернативно дали хората, които се занимават с музика са по-интелигентни?

Невролозите са изследвали тези проблеми, но досега са установили, че артистичните и естетически аспекти на научаването да  се свири на музикален инструмент са различни от всяка друга изучавана дейност, включително и на други изкуства.

Нещо повече, няколко произволни проучвания на участници, които показали еднакви нива на когнитивна функция и неврална обработка в началото, установили, че тези, които са изучавали музика за определено време, показали по-висока дейност в множество мозъчни области, в сравнение с останалите.

Тези изследвания за психичните ползи от свиренето на музика разшири нашето разбиране за умствената функция, разкривайки вътрешния ритъм и сложното взаимодействие, които съставляват невероятния оркестър на нашия мозък.


 

Коментари към "Защо свиренето на музикален инструмент е полезно за мозъка":
Най-четени
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част I 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

13:14 | 12-06-19| ходене...
 
 Ефективни начини да се отървете от целулита Ефективни начини да...

За да сте по-красиви!

11:28 | 06-11-19| целулит...
 
Всичко, което трябва да знаете за мъжа Риби преди да започнете връзка с него Всичко, което трябва...

Научете повече!

17:10 | 06-18-19| неща трябва...
 
8 Мощни суперхрани, които се борят с умората и стреса 8 Мощни суперхрани,...

8 храни които дават енергия и...

10:28 | 06-25-19| Виж цялата статия
 
Вашата най-слаба черта на характера, според зодията ви Вашата най-слаба...

Знаем ли какви са...

10:30 | 06-26-19| Виж цялата статия
 
Няколко естествени начина да се справите с високото кръвно Няколко естествени...

Научете как!

17:10 | 06-26-19| лесни...
 
Всичко, което трябва да знаете за семената от чиа Всичко, което трябва...

Научете повече за тази...

15:27 | 06-28-19| всичко...
 
 11 неща, които трябва да знаете преди да започнете връзка с Козирог 11 неща, които трябва...

Научете повече...

13:58 | 06-11-19| 11.неща...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg