Защо трябва да спрем да изхвърляме старите дрехи?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно
Едно замърсяване, което остава сравнително незабелязано на фона на проблемите с въглеродните емисии и пластмасата в океаните, е това с текстилен отпадък. А то не е никак малко и точно затова организации в Ню Йорк подканват гражданите да предават дрехите си в един  от 1000-та пункта из целия град.
 
Такива пунктове съществуват в почти всеки един град, но според статистики едва 14.2% от всичките изхвърлени дрехи са били рециклирани. 
 
Брандове за "бърза мода" като ASOS, H&M, Reformation и Zara също подкрепиха кампанията, което има логика, защото правят дрехи според сезоните, а след като даденият сезон премине клиентите им нямат мотивация да носят старите дрехи.
 
Точно поради тази причина много от тези вериги са обект на критика в последните години. 
 
В миналото рециклирането на дрехи не бе толкова широко разпространено и повечето хора даряваха дрехите си на организации. Това обаче не значи, че голяма порция от тях също не са отивали на сметището.
 
Хубавото е, че в днешно време виждаме все повече и повече начини за рециклиране на платове.
 
Механичното такова например, включва нарязването на дрехите на малки парчета, след което тези парчета се използват за други цели като изолация на къщи или плънка във възглавници.
 
Съществуват и по-напреднали методи като химическите, при които платовете се разлагат, а след това се създават наново. Този метод е най-ефективен при 100%-овите дрехи като кашмирените, вълнените или памучните, но е рядко срещан тъй като повечето дрехи са смесица от 2 или повече материала.
 
С други думи - струва си да запазвате старите дрехи, защото фешън веригите инвестират все повече и повече пари в технологии за рециклиране. 
 
Това не само ще помогне на планетата, но и на идустрията като цяло, защото тя ще печели по над 100 милиарда долара годишно само от рециклирането и повторното използване на материали.
 
Разбира се, нюйоркчаните не са единствените виновни за замърсяването със стари дрехи - всички сме. Според статистики цели 10.5 милиона тона текстил се е изхвърлил само в САЩ за 2015 година. 
 
Това е доста голямо количество за отпадъци, които могат да бъдат рециклирани. 
 
В крайна сметка никой знае - може би 2019 ще е годината за рециклиране на дрехи.

 

Коментари към "Защо трябва да спрем да изхвърляме старите дрехи?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg