Защо хората стоят във връзки, в които се чувстват нещастни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Даниъл Канеман, психолог и носител на Нобелова награда, направил проучване как хората реагират на загубата. По време на лекции, той обича да се шегува със студентите си:

„Ако хвърля монета и покаже тура – губите 10 долара. Колко бихте искали да спечелите, за да приемете?“

Както сами се досещате, студентите искали 20 или повече долара, за да се съгласят. Има еволюционен аргумент за начинът по който мислим: Организмите, които предпочитали да избегнат опасността отколкото да увеличат богатството си били по-склонни да предадат гените си на следващи поколения.

Това помага да разберем защо хората отказват да се откажат от това, което имат, дори и то да не е най-доброто за тях. Терминът се нарича „sunk cost” ефект и той се проявява, когато „първоначална инвестиция в една опция води до продължителна инвестиция в същата опция, въпреки че не е най-доброто решение.“

В покерът например, ефектът се проявява, когато продължавате да залагате на ръка, която така или иначе ще загубите, просто защото вече сте заложили твърде много. В бизнесът е, когато вече сте похарчили голяма сума пари и време за проект и правите всичко възможно, за да го завършите. Същото е и в любовта – хората стоят във връзка, в която не са щастливи, въпреки че трябва да я прекъснат. Две проучвания направени от Сара Рего и нейни колеги в Университета Миньо в Португалия, показали, че когато времето, парите и положените усилия правят хората склонни да стоят и инвестират във връзка, в която не са щастливи.


Това е невероятно откритие, което трябва да се разшири и знаейки навиците на привързване на хората – дали желаят или сте страхуват от интимни отношения, ще ни помогне да разплетем мистерията защо всички сме склонни да стоим във връзка, която не ни носи щастие.

Добрите новини обаче са, че може да я прекъснете- ако Брад и Анджелина ни научиха на нещо, то е, че добрият развод е по-добър от лош брак.
 


 

Коментари към "Защо хората стоят във връзки, в които се чувстват нещастни":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg