За жените, Които раждат през зимата е по-малко вероятно да страдат от постнатална депресия, показват проучвания

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Зимата може да бъде мрачна за мнозина, но новите изследвания показват, че може да бъде най-доброто време на годината за бъдещите майки.

Проучване показва, че жените, които раждат през зимата и ранната пролет - когато дните са къси и тъмни, нощите дълги - е по-малко вероятно да страдат от постнатална депресия от майките, които раждат бебета по друго време на годината. Смята се, че това се дължи на факта, че семейството и приятелите са по-склонни да "се обединят и да си помагат", след като времето стане мрачно.

ПРОУЧВАНЕТО

Екипът прави преглед на медицинските данни на 20 169 жени, които раждат бебета между юни 2015 г. и август 2017 г., и установява, че около 4,1% от тях страдат от постнатална депресия. Изследователят д-р Джи Жоу, от болница  за женско здраве в Бостън, заявява:

"Искахме да разберем дали съществуват определени фактори, които оказват влияние върху риска от развитие на депресия след раждането, която може да се избегне, за да се подобри здравето на жените, както физически, така и психически".

Той добавя, че макар да остава неясно защо раждането през зимата или пролетта трябва да има положителен ефект, то може да бъде свързано със "сезонното удоволствие от опита на майките в закрити помещения с новородените".

"Имаме няколко теории: Раждането обикновено ограничава майките до закрити дейности с новородените бебета [и това] се случва по-естествено за жените през зимата. [Зимният] празничен сезон също е много приятен ... Литературата също така свързва постнаталната депресия с витамин Д. Неговото съхранение може да се изчерпа за няколко месеца без подходящо добавяне или излагане на слънце, което също може да бъде свързано. "

Следродилна депресия: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Постнаталната депресия може да варира от лек период на нарушение на настроението след раждането на дете до тежка и продължителна депресия. Той е описан от изследователите като обикновено възникващ поради комбинация от хормонални промени, психологически нагласи и умора. Симптомите са много сходни с тези, наблюдавани при "обикновената" депресия, включително:

Чувствате се дискомфортно или потиснати, или плачете без видима причина.

Не можете да се радвате на себе си или да се насладите на бебето си.

Раздразнителност със семейството, приятелите или новото бебе.

Допълнителни нарушения на съня (освен тези, причинени от бебето).

Повишени нива на тревожност.

Чувство за безполезност и безпомощност.

В най-тежките случаи могат да възникнат мисли за самоубийство.

Отделно проучване показва, че мъжете също могат да страдат от постнатална депресия , като един от 25 бащи на новородени страда от депресия през първите няколко месеца след раждането.


 

Коментари към "За жените, Които раждат през зимата е по-малко вероятно да страдат от постнатална депресия, показват проучвания":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg