Здравей г-н Депутат, здравей Шушумиго…

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Здравей, г-н Депутат. Здравей, Шушумиго. Изненада ли се, че те наричам така? Изненада се, защото си свикнал към теб да се обръщат гневни или по-лошото – отчаяни и нещастни хора. Родители, чиито деца прогони в чужбина, пенсионери, които остави пред дилемата храна или лекарства. Деца, които износват нечии стари дрехи или не могат да се лекуват заради алчния ти задник…

Но за мен, Шушумиго, ти си жалък. Защо ли? Защото си вярваш. Вярваш, че си всемогъщ, точно както курвата си мисли, че като се пуска лесно, те мъжете ще я обичат. И ти така се пускаш, Шушумиго. На американски, германски, руски, азърбейджански или н‘ам к‘ви си политици. Пускаш се на добре облечени бизнесмени, на които позволяваш да се гушат, докато ти им лижеш трохите. Пускаш се на всеки, който пожелае да види голото ти дупе.

Ти не знаеш какво е чест. Човекът, който рови в кофата, знае, но ти Шушумиго, не. Пиеш си скъпите уискита, носиш си марковите дрешки, возиш се в коли, върху които скачат протестиращи и намираш начин да успокоиш съвестта си. Радваш се на тумба цигани, дошли да те подкрепят пред Парламента и подминаваш факта, че дори не знаят името на премиера. Обличаш заблуденото си съзнание във високопарни думи и вярваш, че си голямата работа. Само че грешиш, Шушумиго и ще ти кажа защо.

Ти как прекара Коледа? На отрупани маси и с елха, под която вирееше цял МОЛ, нали? Ще ти кажа аз как я прекарах – обичана! В 3 часа през нощта ми се дояде шоколад и двама души от моето семейство скочиха, готови да отидат да ми купят. За теб някой ще скочи ли, Шушумиго? Истински, защото иска да те зарадва, а не за да ти лиже задника? Не ми отговаряй, отговори на себе си.

Ще дойде ден на равносметка, Шушумиго. Какво ще стане тогава? Ти, който имаше възможността да останеш в съзнанието на поколения след теб като герой, ще бъдеш поредният алчен червей. Грешното правителство, грешните решения, фаталните последици. Далече ли ти се струва този ден? Не е, дните минават бързо, остаряваме, разболяваме се, лягаме на смъртно легло. Кой ще е до теб тогава, освен освободила се от измамните оправдания съвест. Жал ми е за тебе. Ще ревеш със сълзи и ще искаш да върнеш времето назад. Ще разбереш, че където и да си, каквото и да работиш, колкото и да печелиш, ти само тленна плът с душа и толкова. Жал ми е и за децата ти, които след време ще се срамуват да кажат кой е техния баща. Ако вече не ги е срам...

Така е, Шушумиго. Страхът, липсата на достойнство и елементарни добродетели струват скъпо. Какви ли ти ги говоря, а? Няква там дето нищо не разбира… Мислиш се за голям играч, нали? Само дето политиката е игра за смелите и решителните, не за мишките. За тези, които имат куража да взимат правилните, доколкото е възможно, решения, да носят отговорност, да застават с името и честта си. Да не се поддават на заплахи и ултиматуми. А мишката си иска сиренцето и толкова!

Или си викаш, не е сложно, беден народ се манипулира лесно? Само че аз утре ще стана, ще облека дъщеря си и ще излезем да си играем в снега. После ще отидем на кино, ще се приберем изморени, но изпълнени с хубави емоции. Ти къде ще ходиш утре?

Можеш ли да си направиш разходка в парка, където е пълно с хора, които те ненавиждат? Дори тези със заблудените очи те гледат малко накриво. Жал ми е за тебе, Шушумиго. Защото ще ме разбереш, но ще заключиш истините някъде, да не ти пречат. Да не пречат на една мишка да се мисли за всемогъща. И това ще мине. Ще минат мандатите, самолетите, командировките, рушветите, кражбите, внесените закони, обслужващи интересите на сутеньора ти. Ще си останеш сам, със скътаните парички. И?

Приятно ти харчене, Шушумиго. Аз отивам да отделя старите дрехи на детето ми, за да ги дам на дечица, които си нямат дрехи. Ще споделя и пусна СМС-и за призивите на уплашени и отчаяни майки, които засипват Фейсбук страниците ми всеки ден. Няма да променя света, но ставам по-достоен човек, пример за тези след мен. А не теб, Шушумиго, ще кажа само едно. Парите може да купуват всичко, само не и спокойствие и чиста съвест. Приятно ти харчене, Шушумиго, приятно ти харчене…

 


Вижте още:

Писмото на баба Мария до управляващите, което ни разплака

Думите, които ще ви накарат да се гордеете, че сте българи!


 

Коментари към "Здравей г-н Депутат, здравей Шушумиго…":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg