Извънредно: Опасни за здравето лимони на пазара!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Оказва се, че евтини лимони, внос от Турция, вече са залели всички държави на Балканите. У нас обаче, за разлика от съседни страни, не са поставени надписи с обяснение, че плодовете са обработвани с отровен химикал и кората им не трябва да се яде.

Много хора се оплакват, че лимоните не пускат сок и имат необичаен вкус. Въпреки това обаче те се купуват от пазари и големи вериги предвид това, че вече могат да се намерят и на доста по-ниска цена. Така, хората могат да си купят и лимони за около 2 лева за килограм.

Тези по-евтини плодове обаче може да са опасни.

Химикалът се казва „Имазалил" и се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, придавайки им повече здравина и добър външен вид.

Химикалът е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, прониква през целия плод, не само през кората. Затова е необходимо да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част.

Преди употреба цитрусите трябва да бъдат много добре измити с топла вода и сапун, препоръчват лекарите.

Принципно „Имазалил" е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано канцерогенен, а при малките причинява проблеми с централната нервна система.

Счита се, че цитрусът става много вреден, ако изядете само един голям лимон дневно. Затова, внимавайте, ако все пак купувате въпросните евтини лимони от Турция. Изхвърляйте кората и не изяждайте повече от половин лимон дневно.

Това се посочва в хърватски сайт, след като получава от свои читатели множество етикети.

На тях има предупреждение за вредния химикал, като подобни надписи все още не са открити у нас.

Според родни производители на плодове и зеленчуци, само около една трета от продукцията по пазари и магазини е от България.

Над 70% от цитрусите, ябълките, и още доста плодове и зеленчуци, са вносни.

Междувременно, част от последните сигнали на граждани, по които са работили инспекторите от Агенцията по храните във Варна, са, че са попаднали на кебабчета с кости, баклава с орехови черупки и салата "Снежанка" с лош вкус.

Към момента не са постъпвали оплаквания за фрапиращи „изненади“ в храни, купени в търговската мрежа в морската столица, подобно на тези от други градове в страната, обясни д-р Валерия Костадинова от местния Отдел по контрол на храните.

Често сигналите на гражданите не се потвърждават, а нарушения не се откриват, отбеляза още д-р Костадинова.

Инспекторите на Агенцията са проверили 45 борси, търговски обекти и предприятия в последните три месеца. На едно от местата са открити 160 месни консерви, чиито етикети не са били преведени на български. Стоката е върната за поставяне на стикери, след което отново е пусната в търговската мрежа. От други обекти са иззети 91 килограма месо, което е съхранявано при температура, надвишаваща 4 градуса.

Храната е била дадена на екарисаж, защото е съществувал риск от хранителни отравяния. За унищожаване са иззети и 3,5 килограма мюсли заради несъответствие в етикетирането.

61 обекта са проверили екипите на Агенцията по храните само по време на Коледните и Новогодишни празници, добави още д-р Костадинова, като нарушения не са открити.

Наскоро пък се разбра, че близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец.

14 обекта за производство и търговия са затворени, съобщи пред БНР директорът на Агенцията по храните.

Сред най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират са липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и
чужди тела в храните!

В българските храни може да се намери всичко – от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони, отбеляза тогава директорът на Агенцията по храните.

Девет тона от конфискуваните, заради нередности, храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.

Оказва се, че, купувайки и родни, и вносни храни, трябва да бъдем много, много, Внимателни какво консумираме!
 


 

Коментари към "Извънредно: Опасни за здравето лимони на пазара!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg