Излиза, че саркастичните хора действително са по-добри във всичко

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Сигурно сте имали и имате досаден колега, който винаги върти очи или остроумничи по време на работа? Не се изненадвайте, ако го повишат преди вас. „Wall Street Journal” съобщава, че ново проучване, публикувано в списанието "Организационно поведение и процеси за вземане на решения в областта на човешките ресурси", установява, че сарказмът на работното място може действително да ви помогне да мислите по-творчески.

Изследователи в Харвард, Колумбия и европейското бизнес училище” INSEAD” манипулират сарказъм в лаборатория, като участниците симулират подобни разговори.

В едното проучване субектите трябвало да кажат нещо саркастично или искрено, да чуят коментар, който е саркастичен или искрен, или да проведат неутрален разговор.

Във второто проучване участниците трябвало да си спомнят кога са казали или чули нещо саркастично, искрено или неутрално, а в трето проучване те трябвало да си представят саркастична, искрена или неутрална шега.

След това  всички трябвало да изпълнят творчески задачи и хората в саркастични условия на изследването се представили по-добре от другите.

Според изследователите, саркастичната забележка може да предизвика творческо мислене, защото трябва да мислите абстрактно, за да разберете разликата между буквалното и фигуративното значение на това, което казвате.

Същото важи и за приемането на сарказъм, но само ако сте в близка връзка с човека, с когото говорите. В противен случай този сарказъм може да създаде конфликт, тъй като винаги е трудно да разбереш тона, когато не познаваш добре човека.

И ако всичко останало се провали, винаги има детектор на Сарказма.


 

Коментари към "Излиза, че саркастичните хора действително са по-добри във всичко":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg