Изложба G.B.P. (THE GREAT BEAUTY | PROJECT)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Продаваема ли е красотата и каква е цената й ?

Загубила ли е стойността, която е притежавала  през вековете?

Отговорите на тези въпроси всеки трябва да намери сам. По-важното е, че художниците Петрунов и Панков поставят тези въпроси и карат зрителя да се замисли докъде е стигнала масовата култура в налагането на модели за красота. И не граничат ли те вече с гротеската и грозното? А може би тази граница отдавна е премината...

В Галерия-Книжарница  „София - Прес” се откри изложба, интерпретираща красотата и женствеността, наречена Тhe Great Beauty Project. В духа на Поп арта и рекламата, експозицията на Стефан Петрунов и Йордан Панков (с псевдоним J.Pank) притежава и собствено рекламно лого G. B. P.  Още със заглавието, авторите поставят въпроса доколко темата за красотата е и/ или може да бъде комерсиална?

Колко субективно е възприятието за красота доказва напълно различният подход към темата от двамата художника. При Стефан Петрунов женското тяло е разсъблечено , разголено, в неестествена поза, подобно на заснет кадър в движение, където фокусът се губи. Обект е тялото, персонификация отсъства. Ако изобщо е изобразено, лицето на модела често е без подробности, размазано – то е второстепенно за художника. Жената не е личност, тя е обект. Красотата присъства, но е е скрита или под експресивните маски или е деформирана от колажираните върху живописта рекламни образи на марки козметика, докато загуби напълно идентичността си  като  безжизнен манекен, захвърлен на дъното на надуваема лодка с „мигранти” . Платната на Стефан Петрунов са много интересно и сполучливо съчетание между класическата живопис и експресията с енергично нахвърляни маски, които придават изключителна динамика на образа.

 

 

 

 

 

Различен, дори противоположен е художественият почерк на Панков. При него образът е, застинал, с равно положени тонове и контури, подобно на плака от анимационен филм, в който чакаме следващото движение... Образът е обърнат към зрителя фронтално, очите са уголемени и са композиционен и психологически център, те говорят на този, който гледа, плачат или се смеят...

 

Твърде смела и оригинална е авторската концепция на Панков да направи мост между съвременната поп и дори субкултура с епохите на Ренесанса и Барока. Да, Ренесанс  и Барок защото картините му са конкретни реплики на изчезнали платна на Леонардо да Винчи и Караваджо. Женски образи, символи на извечната красота и морал, но тук те се появяват с разпознаваеми визуални елементи от героя на Дисни - Мики Маус!  Иронично нали? Иронично, но не и подигравателно. Такава е неговата представя за красота. Резултатът от съчетанието на тези епохи и култури ( в работите на Йордан можем да видим и елементи от уличните графити) е един характерен, запомнящ се образ, категорично изведен, в който присъстват и (ренесансовите)
форми на женското тяло и съвременния „образец” за красота (, този на гримирания модел от списанията) и тиражирания рекламен образ на Поп арта!

 

 

Да, красотата е и палава, и забавна и цветна, тя е и жестока, и мрачна...Красотата е тема с възможност за безкрайни интерпретации...  Ще очакваме развитието на проекта THE GREAT BEAUTY | PROJECT през месец май в галерия "Аросита"...

Стефан Петрунов и J. Pank ви провокират да приемете или да отречете тяхната версия на Великата красота, (не тази на Паоло Сорентино), в Галерия-Книжарница  „София - Прес” до 31 март от 10.30 до 18. 30 ч., на ул. „Славянска” № 29, където можете и да станете щастлив собственик на някоя от оригиналните творби.

 

Автор: Ани Венкова


 

Коментари към "Изложба G.B.P. (THE GREAT BEAUTY | PROJECT) ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg