Изследванията показват, че за първородните деца е по-вероятно да имат наднормено тегло

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Моето тяло

Страхотно, сега има още една причина да се карате с братята и сестрите си: Изследване, публикувано в „Journal of Epidemiology & Community Health”, показва, че по-възрастните сестри са в неравностойно положение, когато става въпрос за наддаване на тегло.

Изследователи от Нова Зеландия и Швеция са изучавали медицинските досиета на 13 000 двойки сестри, живеещи в Швеция.  Родени като първо или второ дете в семейството, те били изследвани от учените в продължение на 20 години. Това е най-голямото проучване по рода си сред жените и подкрепя подобни резултати при изучаване и на мъжете.Учените установили, че за първородните жени има 29% по-голяма вероятност да получат наднормено тегло и  40% по-голяма вероятност да страдат от затлъстяване, отколкото техните по-млади сестри. Те също били малко по-едри при раждането, и  малко по-високи като възрастни, и имали по-висок Индекс на Телесните Мазнини при бременност. И новините продължават да стават все по-лоши за първородните деца: Според проучването, предишни изследвания са установили, че първородните деца имат по-висок риск от заболявания като диабет и високо кръвно налягане.

Изследователите  казват, че тъй като това е наблюдателно изследване, няма начин да се докаже защо се случва така. Някои учени смятат, че това може да е свързано с нивата на хранене в матката или плацентата, органите, които препрограмират как се съхраняват мазнините и глюкозата в организма.Други посочват като виновни родителите, които изнежват първородните си деца, и потенциално ги прехранват. Проучването твърди, че епидемията от затлъстяване може да произтича от родителите, които избират да имат по-малко деца.

Така че, ако сте първородната сестра, не можете да направите много относно този ефект  върху теглото ви. Но ако сте по-младата, сега имате още една причина да се радвате и да сте спокойни на масата по празниците.


 

Коментари към "Изследванията показват, че за първородните деца е по-вероятно да имат наднормено тегло":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg