Изследвания показват, че любителите на сирене живеят по-дълго

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Оказва се, че любимият ви млечен продукт може действително да ви помогне да живеете по-дълго.

Според изследване, публикувано в списание Природна Медицина ( Nature Medicine), зрялото сирене съдържа специален химикал, който може да помогне значително за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, забавя процеса на стареене, както и увеличава  средната продължителност на живота.

Учените първоначално провели експеримент с лабораторни мишки и открили, че редовната консумация на сирене помага на животните да живеят по-дълго.

Впоследствие провеждат запитване сред 800 души в Италия и  установяват, че тези, които редовно ядат сирене страдат по-малко от хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Тяхната чувствителност към сърдечна недостатъчност е с около 40% по-ниска в сравнение с тази на хората, които не ядат сирене.

Изследователите смятат, че химикалът, който се съдържа в сиренето (полиамин) помага на клетките в организма да се отърват от токсините и нарушените части в клетките, което има благоприятен ефект върху тялото и дори може да помогне на човек да се подмлади физически.

Разбира се, все пак трябва да се има предвид, че сиренето съдържа много калории, които могат да бъдат вредни за някои хора. Но това не означава, че тези, които не могат да ядат сирене нямат  алтернативни шансове да удължат продължителността на живота си.

Полиаминът, който се съдържа в зрялото сирене може да се намери в други хранителни продукти, като например зелен грах, царевица, соя, и пълнозърнестите храни. Но сиренето има едно предимство пред всички тези алтернативи - толкова е вкусно!


 

Коментари към "Изследвания показват, че любителите на сирене живеят по-дълго ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg