Изследователите обясняват как негативизмът подхранва рака

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

"Хроничната тревожност произвежда излишък на адреналин и кортизол, които нарушават производството на естествените клетки-убийци - войниците на тялото в борбата срещу рака." - д-р Майкъл Бари

Емоциите са дълбоко свързани с цялостното физическо здраве. Когато нашите мисли и емоции страдат, нашите тела също страдат. Мащабите,  в които емоциите могат да окажат влияние върху тялото ни, могат да бъдат по-големи, отколкото очакваме. Тревожността и депресията могат да накарат телата ни да се преуморят, да се изтощят и дори да подтиснат имунната система.

Но отрицателните емоции могат да причинят много повече от това. Например, напоследък учените изследват дали отрицателните емоции са причина за раково заболяване. Ракът винаги е бил известен като растеж на клетките и повечето причини са химически вещества като цигарите, канцерогенните вещества в замърсяването на въздуха и дори химикалите, които поемаме всеки ден в храната.

Ракът винаги е бил медицинска диагноза, срещу която можем да се борим с лекарства и операции - но сега учените разкриват, че отрицателните емоции са способни да подхранват рака. Това ново откритие означава, че и положителните емоции могат да ни помогнат да се излекуваме.

НО КАК ДА НЕГАТИВИЗМЪТ НАСЪРЧАВА РАСТЕЖА НА РАКА?

Двадесетгодишни изследвания са открили, че развитието на рака може да бъде причинено от отрицателни емоции, като чувството на „непростимост” е една от водещите емоции. Прошката отдавна е свързана с умственото и физическото ни здраве. Главният хирург на раковите заболявания в Америка, д-р Стивън Стендифорд, обяснява, че лечението на емоционалните рани е също толкова важно в лечението на рака, колкото и лечението на физическите такива.

Доказателствата за емоционално участие както в разпространението на рака, така и в лечението му, са причина в него да се включи "терапия за прошка". Наблюдението върху пациентите с ракови заболявания е установило, че 60% от тези пациенти имат някакъв проблем с прошката. Емоционален блокаж им забранява да простят на хората в живота си, които са им причинили болка. Половината от тези пациенти се борят с тежки случаи на рак.

Отрицателните емоции и физическите заболявания работят по този начин: отрицателните чувства се задържат вътре, капсулират се и не се освобождават. Задържането на тези отрицателни емоции, заключени вътре, може да причини хронично безпокойство у всеки. Това безпокойство създава химически и физически промени в тялото ви, като например излишък на адреналин.

Този излишък от адреналин затруднява тялото ви да произвежда клетките, от които се нуждае, за да се бори с рака. Начинът да облекчите това хронично безпокойство е да се справите изцяло с негативните емоции.

Да бъдеш в състояние да се отървеш от гнева и омразата, които идват с това, че не можеш да простиш, означава, че тялото ти вече няма да бъде жертва на хроничната тревога, която тези чувства произвеждат.

Това обаче не е свързано само с рака. Доказано е, че фокусирането върху опрощението лекува емоционалните и умствени белези, които много от нас носят през целия си живот. Неотдавнашно проучване, проведено сред жени, оцелели след емоционално насилие, се фокусира върху прошката на тези жени, тъй като това влияе на лечебния им процес.

След като вече сте в състояние да се съсредоточите върху себе си, вие вече не се концентрирате върху неприятностите, които са ви разболели. По-малко емоционална тревога означава, че вашият ум и тяло са на път към изцелението.

Да се научиш да прощаваш може да бъде трудно - затова има терапии, посветени на този процес! Въпреки това, независимо от предизвикателствата, да се научите и да си позволите да прощавате означава, че това ви прави по-здрав и щастлив човек. Прощаването рядко се отнася за другия човек, причинил тревогите.

Прошката означава да можеш да се освободиш от негативността, която те кара да се разболееш. След всичко, казано, вече е ясно, че положителните емоции могат да доведат до много добри промени в живота ви.


 

Коментари към "Изследователите обясняват как негативизмът подхранва рака":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg