Изследователите разкриват какво казва за вас пиенето на черно кафе

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Резултатите от две проучвания потвърдиха хипотезата, че предпочитанията към горчив вкус са положително свързани с негативни личностни черти, с най-силна връзка към ежедневния садизъм и психопатията ". - Кристина Сагиоглу и Тобиас Грейтамейер

- Не ... не съм психопат?

Да кажем първо очевидното, така че да няма недоразумения. Ако пиете черно кафе, има много голям шанс психичното ви здраве да е добро.

Изследователският екип от университета в Инсбрук (Австрия), казва че...

Съществува силна връзка между хората, които пият (и ядат) горчиви напитки и храни - и тъмните черти на личността.

Ето малко за изследването:

- 953 възрастни; 52% мъже, 48% жени; Средна възраст: около 36 години.

- Публикувано през януари 2016 г. в списанието „Appetite”

- Мерките включват самостоятелно докладвани проучвания ("подобие в имената на храните") и оценки на личността.

Защо изобщо е правено подобно проучване? На кого му пука?"

Разбира се, идеята за проверка на връзката между хранителните предпочитания и типа на личността звучи малко странно.

Авторите на изследването обаче правят някои интересни заключения. Човешките същества и животните имат връзка - както в биологичен, така и в емоционален смисъл – по отношение на това, което ядем и пием.

Колко от вас, които четат това, се наслаждават на шоколад? Какво ще кажете за пуканки с масло? (Да и да?.)

Втори въпрос: ядете повече от нещата, които обичате, напр. шоколад и пуканки, когато се чувствате по определен начин? Обикновено се отдавате на нещата, които харесвате, когато изпитвате определени емоции.

Хипотезата

Една хипотеза всъщност е предположение. Изследователите разполагат с малко доказателства, за да подкрепят предположението - и провеждат експерименти, за да докажат или да опровергаят своите хипотези.

В този случай авторите предполагат, че хората, които имат вкус към горчивите неща, ще получат по-висока оценка на тестовете, които измерват "чертите, свързани с по-тъмната страна на личността".

Какво е измерено и защо

Първо, учените са искали участниците да посочат предпочитанията си към различни видове хранителни продукти: сладки (например шоколадова торта, бонбони), кисели (напр. лимони, оцет), солени (например бекон, говеждо) и горчиво (например кафе, репички. )

Оценката на храната се състои от 40 елемента, с 10 елемента от всяка категория.

Второ, изследователите са приложили четири различни теста на личността. За тези, които се интересуват, ето малко подробности за три от четирите теста (в следващия раздел ще обсъдим повече за четвъртото):

Мерки: агресия, гняв и враждебност.

- Инвентаризация на личността с десет елемента: проверява 5 основни измерения на личността - екстровертност, приятност, добросъвестност, емоционална стабилност и откритост.

- Цялостна оценка на садистични тенденции: Мерки - вербално, физически и словесни – и индиректен садизъм ("тенденцията да се извлича удоволствие ... от нанасяне на болка, страдание или унижение на другите".

Мярката за тъмната триада:

Ооо ... звучи малко страшно, нали? Не точно? Добре, продължаваме.

Вярвате или не, "мярката Тъмната триада" е истинското име на този тест за личността. Разработена е за измерване на социално неприемливите личностни черти на макиавелинизма (манипулация, измама и експлоатация).

Тези черти са:

Психопатия: личностно разстройство, характеризиращо се с антисоциално поведение, нарушена емпатия и разкаяние и (егоистични) черти.

Нарцисизъм:нарушение на личността, характеризиращо се с липса на емпатия към другите, чувство з(на превъзходство; Арогантност, егоцентричност и манипулации.

Учените разкриват какво говори за вас пиенето на черно кафе?

Резултати

Така че, ако се наслаждавате на чаша черно кафе, има ли по-голяма вероятност да имате по-тъмни личностни черти?

Според това изследване, да.

Ето какво откри екипът:

 

- По-силна връзка между онези, които предпочитат черно кафе и тъмни личностни черти(в сравнение с други групи).

- Подобна (по-силна) корелация между онези, които харесват по-сладките неща (мляко и кафе със захар, сладки храни) и "приятни" личностни черти от други групи.

- Най-силните асоциации по отношение на вкуса / личността "бяха открити към ежедневен садизъм и психопатия" в рамките на групата с горчиви предпочитания.

- Най-слабо проявената черта на личността сред групата с горчиви предпочитания е „приятната” (чувства на сътрудничество, доброта и съчувствие).

Какво значи това?

Първо, трябва да имаме предвид, че психопатичните и садистични личностни особености са изключително редки. Експертите смятат, че само 1% отговаря на диагностичните критерии за психопатия. Садизмът е дори по-рядък.

Второ, това проучване е съставено от само 953 души. Това не е голяма извадка, особено когато се съобразява и с тънкостите и сложността на личността.

Накратко, може да не означава много. От друга страна, има малка вероятност да означава. Като цяло, на  уважавани учени не се дава неоправдана работа, публикувана в списания без причина.


 

Коментари към "Изследователите разкриват какво казва за вас пиенето на черно кафе ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg