Изследователите разкриват - левичарите са най-умни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

"Заключенията подкрепят възгледа, че мобилизирането на десните полусферични ресурси улеснява изпълнението на функциите от по-висок клас, които управляват познанието, като умствената  гъвкавост, инхибиторния контрол и операциите с работна памет." - Beratis et. (2013)

Вероятно приблизително 10% от нашите читатели са възторжени, докато 90% не са. Вашата реакция може да е -  „Пълни глупости!”- но чакайте, има и още!

Няколко неща, които трябва да се изяснят предварително:

(1) Изследванията по дебата "ляво / дясно"се променят и в двата случая.

(2) Ние сме колкото се може по-обективни, като използваме рецензирани данни, прегледани от равноправни субекти.

Умът, интелигентността, какъвто и термин, да изберем, за да опишем силата на ума, сама по себе си е доста обсъждана тема!

 Някои хора смятат  I.Q. тестовете за глупост и за това си има причини.  Знаете ли например , че повечето тестове за "интелигентност" не измерват творческите умения? С други думи, повечето от проведените тестове за интелигентност не вземат под внимание решаващия елемент на абстрактното мислене. (Честно казано, за хора, които живеят като писатели, художници това е доста обидно.)

Но какво казва науката? Ще ограничим хилядите проучвания, които "са разрешили" дясно или ляво ориентирания дебат само до няколко публикации.

ЗАЩО левичарите СА най-умни, според НАУКАТА

1. Имат "Дивергентно (различно) МИСЛЕНЕ"

Интересното е, че едно от основните предимства на това, да си левичар е различното мислене - тоест, творческа та и абстрактна мисъл.

Повечето проучвания показват, че левичарите притежават по-развито дясно полукълбо на мозъка, за което се смята, че има по-голяма степен на влияние върху абстрактното мислене, отколкото лявото полукълбо.

Друга интересна и доста правдоподобна хипотеза е, че левичарите, като част от малцинствена група, развиват по-индивидуалистичен (по-малко групово ориентиран) начин на мислене. Независимостта на ума, по - трудното му рамкиране и креативната дарба често водят левичарите по пътя на изкуството.

2. По-добро и по-бързо координиране между ръцете и очите

Интересни наблюдения са направени от австралийски изследователи: 25% от играчите в"Бейзболната лига"  са левичари - 2,5 пъти повече от общото население. Този брой е това, което учените наричат "статистически значимо".

Проучване, публикувано в списание „Перцептивни  и двигателни умения”, показва "статистически значими различия в пропорциите на левичари", които "се занимават с" интерактивни спортове ". По-интересно е това, което не са открили - предимството в"не -интерактивните "спортове. Разликата? Интерактивни спортове: бейзбол, бокс, фехтовка, тенис. Не-интерактивни: боулинг, гмуркане, гимнастика.

Накратко, левичарите (теоретично) имат по-добра и по-бърза координация между ръцете и очите.

 

Те също така ...

3. Реагират по-бързо

Сега, тази теория "левичарите са по-атлетични" има малко повече-смисъл. По-добро, по-бързо координиране на ръцете и по-бързо реагиране? Това е нещо, което бихте забелязали да е записано в някой скаутски бележник.

В проучване, публикувано в списание "Невропсихология", изследователите откриват "взаимоотношение (между) вътрешното време на трансфер на полукълбата и взаимодействието на мозъчните полукълба при левичарите. (Резултатите) демонстрират значителни ефекти, които предполагат, че хората  левичари имат повече полусферични взаимодействия. "

Този научен каламбур може да бъде дешифриран, както следва: средностатистическите левичари имат по-бързо мозъчно общуване между лявото и дясното полукълбо от пишещите с дясна ръка. (Не можаха ли да го кажат така?)

4. По-добра пространствена способност

Центърът за талантливи младежи на университета "Джон Хопкинс" определя пространствената способност като "способността да разбереш и да си спомниш пространствените отношения между обектите ... съставени от множество подкатегории, които са взаимосвързани една с друга и се развиват  по време на живота".

Пространствените умения са сред най-използваемите, които може да има някой. Например, някой с тази способност обикновено е отличен с посоките. Комплектът умения може да бъде и доходоносен, тъй като много от левичарите са свръхпредставени в областта на архитектурата, инженерството, математиката и технологиите.

5. Те са емоционално интелигентни

"За левичарите се смята, че хубавите неща са в ляво, макар и съзнателно, изрично, всичко в езика и културата им да казва точно обратното", казва Даниел Касанса, психолог и професор в Станфордския университет.

Д-р Касасанто прави важно уточнение. В продължение на години, и дори до днес (макар и в по-малка степен), левичарите са били дискриминирани. Знаете ли, че като се родите просто левичар, много хора приемат, че тези хора са  "осакатени, дефектни, тромави, неестествени, съмнителни,  лоши, и нелегални"? Говорим преди по-малко от 100 години. В България дори преди 20,30. В училищата налагаха да се  пише с дясна ръка, което може да доведе до заекване.

 

Повечето от това отвратително невежество е (за щастие)остава на заден план. И има нещо общо с пет от последните седем президенти на САЩ, четирима от петте дизайнера на Мак компютрите (включително Стив Джобс и Стив Возняк - и техният конкурент Бил Гейтс) и вероятно най-големият ум в историята - Алберт Айнщайн – и това кара критиците да мълчат.


 

Коментари към "Изследователите разкриват - левичарите са най-умни":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg