Има основателна причина хората да мразят ароматизираните продукти

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Силните аромати са навсякъде, където и да отидете, от свещта на бюрото на колегата ви до парфюма или дезодоранта в обществената тоалетна. Кремовете за ръце, ароматизаторите за въздух, дори и почистващите препарати често имат ароматизирани компоненти и за някои хора, те не са просто досадни; те могат да предизвикат сериозни симптоми. За някои от тях  сме чували, но сега, в ново австралийско проучване те са обстойно изредени и обяснени.

Чрез изследване на близо 1100 души, Ан Стейнман, професор по гражданско инженерство в Техническия университет в Мелбърн, установява, че една трета от участниците в проучването имали здравословни проблеми след излагане на ароматизирани продукти. Най-честата реакция са респираторни симптоми като кашлица и задух, следвани от силна хрема и сълзене на очите, мигрена и кожни реакции като обриви и уртикария. По-рядко срещани реакции включват пристъпи на астма, стомашно-чревни проблеми, неврологични проблеми, като замайване или припадък, и когнитивни проблеми като проблеми с паметта или концентрацията.

Близо 8 на сто от участницете са докладвали, че са отсъствали от работа или са я загубили през последната година поради прилошаване от излагане на силни аромати на работното място. "Въз основа на моите констатации е ясно, че последиците за здравето от чувствителност към парфюми могат да бъдат незабавни, тежки и потенциално инвалидизиращи", казва Стейнман.

Тя добавя още, че някои хора избягват да ходят в обществените тоалетни или магазини от страх, че миризмите там ще им предизвикат астматичен пристъп или някакъв друг симптом. "Тази загуба на функционалност прави чувствителността към  аромати не само здравен, но и социален и икономически проблем ", казва тя.

Стейнмън е правила и изследване и в САЩ, което е установило, че 19 процента от американците изпитват негативни реакции към ароматизирани продукти. Нейните констатации, публикувани в списание „Доклади за превантивна медицина”, предполагат, че чувствителността към аромати не е само обикновен, а може да бъде и сериозен проблем.

Ако силно ароматизирани продукти ви причиняват болка или дискомфорт, знайте, че не сте сами! Изхвърлете освежителите за въздух, подсказва Стейнмън, и просто отворете прозорците за истинска вентилация на въздуха. Използвайте прости продукти като оцет или сода за почистване на дома си и не се страхувайте да споделите с други хора ако ароматизаторите и парфюмите, които те използват ви карат да сте неразположени, казва Стейнмън. "Говорете!" казва тя. "Това е заплаха за здравето и задължение и отговорност на работното място да се погрижи за производителността."


 

Коментари към "Има основателна причина хората да мразят ароматизираните продукти":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg