Интервю с една циганка

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Желязка Стефанова е на 21 години. Студентка е в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Учи трети курс "Право". Тя е циганка.

Същата циганка, като тези, които показват по телевизията и учтиво наричат роми. Тя мисли, че медиите отразяват "апетитно" и не показват всички гледни точки. Дадохме ѝ възможност да ни разкаже нейната.

BeU.bg: Вие сте момиче, представител на ромското етническо малцинство, каква музика обичате да слушате?

Желязка Стефанова: Слушам всякакъв стил музика. Настроението е определящо. (усмихва се)

BeU.bg: Обичате ли да четете книги и ако да, то кои са Ви любимите автори?

Желязка Стефанова: Винаги, когато имам време се отдавам на четенето, в момента съм на вълна Дан Браун, също така харесвам Джули Гарууд. За жалост, обаче не ми остава много време за различна литература, освен правната.

Тук леко ни хваща неподготвени. Не се сетихме коя е Джули Гарууд! Проверихме - американска писателка с ирландки произход от средата на миналия век. Основно е писала исторически и криминални любовни романи 

BeU.bg: Избрали сте да учите "Право". Защо?

Желязка Стефанова: Правото за мен е детска мечта. И също по детски желанието да уча право е подтикнато от това да търся справедливото, вярното, честното. Мисля, че всеки човек трябва да открие как може да бъде полезен на себе си и хората, за мен този начин да е полезен, е правото. Искам да бъда "добрия пример". В правната сфера, всички сме чували за корупция и лоша практика.

Да, и ние си помислихме, че това са думи на наивно младо момиче, което говори за мечтите си,... но какви мечти!

BeU.bg: Красиво и усмихнато момиче, което носи толкова позитивна енергия! Сигурно имате много приятели! Как ви наричат те?

Желязка Стефанова:  Да, може да се каже, че имам доста познати, приятелите са малко, семейството ми и най-близките ми ме наричат Жили.

Отново се усмихна, но този път бе различно. Пролича, че семейството за нея значи много.

BeU.bg: Казвате "много познати", а усещате ли понякога "различно" отношение, отношение което е провокирано само от произхода Ви?

Желязка Стефанова: Искрено се надявам да не се среща такова различно отношение , основано на произхода ми, а само на различия в гледните точки. Дори и да има, то остава далеч за мен. Не виждам тези неща, те са дребнави и не заслужават внимание.

Това момиче определено е широко скроено. Успя да спечели симпатиите ни, но все пак решихме да я провокираме с въпрос.

BeU.bg: Смятате ли, че в медийното пространство се отразява истинското състоянието на ромското малцинство в България? И защо наблюдава ме такова разделение между "роми" и "българи", къде според Вас се крие коренът на това?

Желязка Стефанова: За съжаление , аз мисля, че медиите отразяват "апетитното". Не мисля, че се отразяват всички гледни точки, колко репортажа сте срещали за млади, образовани роми и колко сте срещали за мръсни, с по 6-7-8 деца, представители на ромския етнос? Вторият тип е повече. Аз разделение не виждам, за мен разделението е насадено, може би политическа игра, може би средство за по-лесно влияние над обществото. Аз винаги съм вярвала, че живеем в единство и разделението, което се насажда е изкуствено, от край време роми, представители на други малцинства и българи живеем в единство.Ние сме един народ, с еднакви цели, с еднакви желания и мечти! Без значение от какъв произход сме.

Тя е само на 21 и е... циганка! Леко притеснени и силно впечатлени, учтиво я молим да минем на "Ти". За нас е радост и гордост да познаваме такива  българи! 

Продължаваме в неформален разговор, в който тя ни разказва за себе си, за семейството си за хобитата си. За мечтите и за вярват си. Представяме ви само някои от въпросите.

BeU.bg: Знаем, че танцуваш български народни танци. Кое ти е любимото хоро и обичаш ли да танцуваш вкъщи ?

Желязка Стефанова: Любимите ми са от шопската етнографска област, най-вече Граовското, често ми се случва да потропвам сама вкъщи.

BeU.bg: Ти и семейството ти  принадлежите към Десикане рома, Праволсавна Християнска общност, вярвате ли в Бог и смяташ ли, че българската Православна църква е длъжник на обществото ни?

Желязка Стефанова: По-правилно е "Дасикане" рома (смее се) .Разбира се, че вярваме в Бог, именно вярата ни крепи в трудни моменти, всички хора, без значение от етноса. Българската православна църква дали е длъжна на обществото ни- не мисля. За какво трябва да е длъжник? Бог съществува в храма на сърцата ни, а църквата не е длъжна с нищо на обществото, всеки в себе си има храм, според който е добър по собствен начин и помага на хората, отнася се с уважение и страх от Бога, не от църквата.

BeU.bg: Пожелай нещо на читателите на BeU.bg!

Желязка Стефанова: Най-напред желая здраве за семейството си и хората, които обичам и за всички читатели на BeU.bg, желая всеки един ден да е крачка към сбъдването на най-съкровените желания на всеки. Пожелавам Бог да е с нас във всяко дело, да сме по-смирени, по-добри, и по-загрижени за другите.

Интервюто свърши, но разговора с това момиче ще остане дълго в главите ни. В сърцата ни! Къде изначално сбъркахме в отношението си към малцинствата?! Хасан, Ибрахим, а сега и Жили! Кога ще спрем с лицемерието и с "апетитните" репортажи по телевизиите?! 


 

Коментари към "Интервю с една циганка":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg