Исландски студент може би е решил глобалния проблем с пластмасата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

През март 2016-та студент по дизайн, на име Ари Йонсън, участвал в изложение по дизайн в Рейкявик, Исландия. Той показал там нещо, което има потенциала да промени света. То е много просто: бутилка за вода. Но не просто някаква бутилка за вода ... Изобретението  на Джонсън запазва формата си, докато в него има вода. Когато е празна, бутилката започва да се разлага.

Не е тайна, че ние, хората върлуваме на нашата майка – планетата Земя. В нашат жажда  за удобство създадохме едно мръсно, отровно чудовище – пластмасата! Това чудовище, ако остане непроменено и продължи да се използва, ще ни убие всички, буквално! Според Ecowatch, през последното десетилетие хората са създали повече пластмаса, отколкото през целия минал век (20-ти век). Когато Лео Хендрик Баекенланд скалъпва първото вещество без природни молекули още в началото на 1900 г., той не е имал представа, че създава нещо, което в крайна сметка ще се окаже един от най-големите екологични проблеми на всички времена.

Сега, над един век по-късно, хората обикновено изхвърляме повече от половината от цялата пластмаса, която използваме. В световен мащаб всяка година се използват 500 милиарда пластмасови торби, а всяка част от тази пластмаса отнема от 400 до 1000 години, за да се разгради. От целия боклук на повърхността на океана, около 90% се състои от пластмаса.

И наистина, за да ви стане по-ясно, помислете за това: с изключение на малкия процент пластмаса, който е бил изгорен, всяко парче пластмаса, което някога е било създадено, все още плава някъде...Ужасно нали?

Сламката за пиене, която сте използвали вчера за по-малко от минута? Тя ще бъде наоколо следващия половин век. Ясно е, че от гледна точка на околната среда ние напълно и изцяло я унищожаваме. Всеки го знае, но малцина правят нещо, за да поправят това.

Ари Йонсон изучава продуктов дизайн в Исландската академия по изкуства. След като разбира колко много пластмаса използваме, той решава, че ще поеме инициативата да предложи решение. "Четох, че 50 процента от пластмасата се използва само веднъж и след това се изхвърля", каза той. "Чувствам, че има спешна необходимост да се намерят начини да се замени част от нереалното количество пластмаса, което правим". Неговото решение на проблема идва от източник, който се оказва все по-полезен: водораслите.

Бутилката за вода на Йонсън може да се оформи само чрез добавяне на вода и топлина, а след това желето се превръща в плесен, чрез замразяване. Когато бутилката се напълни, тя запазва формата си. След това, когато сте изпили каквото сте пили от нея, бутилката започва да се разлага. И, подобно на вкусната супа в купа от хляб (такава вкусна пилешка супа в хляб има в заведение Дивака в София, например), можете дори да изядете бутилката.

Разбира се, бутилката  все още, през 2016-та е била в ранен етап на развитие и има няколко въпроса. Най-очевидният проблем за материалното потребителско общество е как изглежда.Дали това е проблем всъщност?  Но ако не друго, дизайнът на Джонсън е отправна точка за решение на много реален, много голям, световен проблем.

През 2018-та нямаме информация тази бутилка да е влезнала в употреба....

Естествено много индустрии и алчни хора нямат интерес да спрат да произвеждат пластмаса, но и от Beu.bg, ОТПРАВЯМЕ ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ ДА НАМАЛЯТ УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСА И КОГАТО Е ВЪЗМОЖНО ИЗОБЩО ДА НЕ Я ИЗПОЛЗВАТ!

Използвайте биоразградими торбички, вече има...Не знаем дали са на българския пазар все още... Наскоро индонезиец измисли найлонови торбички от също нещо подобно на водорасли...Въртеше се видео във Фейсбук...

В заведенията си носете кутии за храна от естествени материали като например тези на Gush .Иначе е ясно, че докато не се спре производството на пластмаса, нещата няма как да се оправят напълно...


 

Коментари към "Исландски студент може би е решил глобалния проблем с пластмасата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg