Истинската причина да наддаваме тегло с напредване на възрастта

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Много от нас са го изпитали на гърба си: С течение на годините става все по-трудно да поддържаме теглото си. Но някога чудили ли сте се защо натрупваме килограми, когато остаряваме? Жокер: Твоите хранителни навици всъщност не са виновни.

„Има редица причини”, обяснява д-р Каролин Аповиан, директор на Центъра за хранене и тегло в Бостънския медицински център, професор в Университетската болница на Бостънския университет, и заместник-председател на Общността по затлъстяване. Промяната в хормоните, по-заседналият начин на живот, увеличаването на стреса и намаляването на съня поради допълнителните отговорности са само няколко от тях.

"Но основната причина за увеличаването на теглото на средна възраст е естествената загуба на мускулна маса, която всички изпитваме", казва д-р Аповиан, "Например, колкото повече мускулна маса имаме, толкова повече калории ще горим.

Нашата мускулна маса естествено започва да намалява около 30-годишна възраст и този процес, наречен саркопения, се ускорява към 40-годишна възраст. Освен ако не се направи нещо за активна защита и изграждане на тази мускулна маса, тялото ни ще изисква по-малко калории, метаболизмът ни ще се забави, а загубеният мускул ще бъде заменен с мазнини.

Какво можете да направите, за да предотвратите саркопенията? Д-р Аповиан предлага три съвета:

1."Упражнявайте се с тежести най-малко два пъти седмично, като увеличавате както теглото, така и интензивността, докато напредвате", казва тя.

2."Спазвайте диета, богата на постни протеинови източници, включително протеинови смутита."

3."Набавяйте си достатъчно сън", заключава доктор Аповиан. "Сред другите ползи за здравето, сънят дава на тялото време да възстанови мускулите."


 

Коментари към "Истинската причина да наддаваме тегло с напредване на възрастта":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg