Историята на "Черния петък"и как е получил името си

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Черният петък е част от битовата култура на САЩ , пренесла се и у нас и е денят след Деня на благодарността. Това е времето, когато купувачите се потапят в претъпканите магазини с надеждата да получат най-добрите празнични цени през този сезон. Това може да е чудесно за купувачите, но истинската история на Черния петък е по-тъмна, отколкото вероятно си мислите.

Има много митове, свързани с произхода на деня на супер купувача. Наименованието обикновено погрешно се приписва на идеята, че търговците на дребно този ден ще спрат да записват загубите си с червено мастило и най-накрая ще имат печалба, която ще бъде записана в черно.

Но терминът "черен петък" не идва от търговията на дребно. Всъщност няма нищо общо с пазаруването. Според  History Channelпрез 50-те години полицията във Филаделфия използва този термин, за да опише хаоса в деня след Деня на благодарността, когато стотици туристи от предградията ще се се запътят към града преди големия футболен мач на Армията срещу Военноморския флот,провеждан всяка събота ежегодно и причинявайки доста главоболия на полицията.

 

Градските търговци също започват да използват "Черния петък", за да опишат дългите опашки и лудостта по пазаруването в магазините си. Поради негативните конотации  бизнесмените и търговците в града се опитват безуспешно да преименуват деня на "Голям петък" през 1961 г. Черният петък не се разпространява в останалата част на страната до 1985 г. , но  оттогава търговците възприемат и прегръщат името, а купувачите – сделките и пазаруването.

Днес, изключителния пазарен ден е излезнал извън границите на Щатите, стигнал е дори България, на места превръщайки се в четири дневен  фарс на пазаруването с ъс съпътстващи дейности като Събота / Неделя на малкия бизнес и Кибер понеделник.


 

Коментари към "Историята на "Черния петък"и как е получил името си":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg