Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците ?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Пребиотиците и пробиотиците са термините, които може би сте чували, свързани с храносмилането и имунната функция. 
 
Каква точно обаче е разликата между тях?
 
Какво са пробиотиците?
 
Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в определени храни и живеят в червата ви. 
 
Някои изследвания показват, че тези бактерии основно влияят на вашето здраве и спортни постижения, но също помагат на здравия храносмилателен тракт, имунната система и ви дават здрава, красива кожа.
 
Кои храни съдържат пробиотици?
 
Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То е пълно с добри бактерии като лактобацили и бифидобактерии. 
 
Други източници на пробиотични бактерии биха били някои отлежали сирена, комбоуча, кимчи и др. 
 
Непастьоризираните ферментирали храни също са добър източник на пробиотични бактерии. 
 
Можете да намерите и пробиотици, които се предлагат и като хранителни добавки (капсули, хапчета и т.н.), за да предоставят добри бактерии в червата.
 
Какво са пребиотиците?
 
По-просто казано,  пребиотиците се считат за храна за пробиотиците. 
 
Те са несмилаеми влакнести съединения, което означава, че преминават през горната част на стомашно-чревния тракт и остават неразградени.
 
Нашето тяло има нужда и от пребиотични бактерии, тъй като те са храна за пробиотичните бактерии, което води до добро общо здраве. 
 
Някои от ползите им включват хормонален баланс, по-нисък риск от затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
 
Кои храни съдържат пребиотици?
 
Някои от най-добрите източници на пребиотици са суровият чесън, лук (суров или варен), праз, ябълков оцет, аспержи, артишок и др.
 
За повечето хора, добавянето на тези продукти в ежедневния хранителен режим е трудно и много от тях прибягват до пребиотици под формата на хранителни добавки. 
 
Въпреки това, можете да добавите нарязан суров чесън в салатата си, да изпиете малко количество разреден ябълков оцет с вода или пък да го използвате да използвате като овкусител за салатата си.
 
Храната играе изключително важна роля в баланса на добрите и лошите бактерии. Когато става въпрос за пробиотици, не забравяйте, че те са несмилаеми, така че прекомерната консумация ще ви накара да се почувствате издути. 

 

Коментари към "Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците ?":
Най-четени
Точно навреме за летните забавления: Лесна и свежа, охлаждаща, домашна мъгла за кожа Точно навреме за...

Овлажняващ и охлаждащ продукт...

17:53 | 08-12-19| Виж цялата статия
 
Как да си направите натурален грим и защо трябва да смените закупения Как да си направите...

Рецепта за очна линия, сенки,...

18:00 | 08-13-19| Виж цялата статия
 
Не просто тропически плод: лечебните ползи от ананаса за цялото ви тяло Не просто...

Незаслужено пренебрегван...

17:01 | 08-14-19| Виж цялата статия
 
10 съвета за по-cияйна коса 10 съвета за по-cияйна...

Вижте кои са те!

17:37 | 02-26-19| сияйна коса...
 
 Топ 5 най-полезни мазнини Топ 5 най-полезни...

За по-добро здраве!

11:32 | 02-28-19| топ пет...
 
Юпитер става директен и най-накрая ще мислим ясно Юпитер става...

Край на ретроградния Юпитер

12:22 | 08-15-19| Виж цялата статия
 
Салатен дресинг с тахан Салатен дресинг с...

Лесен, бърз и полезен сос за...

11:03 | 03-30-19| Виж цялата статия
 
Домашни маски за лице за кожа предразположена към акне Домашни маски за...

  За бързо и лесно...

11:57 | 04-01-19| домашни...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg