Какво всъщност означава да си шаман

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Някои спиритисти, независимо от техните умения  и компетентността си, описват себе си като шамани в същия дух, в който наричат себе си майстори  на Рейки, Таро специалисти, експерти прочистващи аурата и медиуми. Докато всеки от тези последни термини се отнася до определен вид духовна практика, "шаман" сякаш е загубил голяма част от неговата специфика. Тъй като западните спиритисти употребяват думата "шаман" толкова свободно, колкото "енергия", "субект" и "вибрации", ние решихме да  изследваме корените на термина.

Накратко, макар да се е превърнало в доста общо понятие, терминът „шаман е доста специфичен.

Действителната дума "шаман" произлиза от тунгуски (тунгуси – коренно население на Източен Сибир)  и означава духовен водач, или "този, който е избран." След като става по-широко разпространено, името  шаман се използва взаимозаменяемо с "магьосник", "медиум" и "лечител". Местните общности по целия свят, от Централна и Северна Азия до Северна Америка, Централна и Южна Америка, практикували различни форми на шаманизма.

Шаманите били най-известни със способността си да общуват с мъртвите. Вярва се, че чрез церемония, те влизат в транс с променено състояние на съзнанието и по този начин преминават отвъд. Тези ритуали, в които шаманите достигат духовен екстаз се състоят в биене на барабани, пеене, танци, или разновидности на магьосничество (което обикновено включва ритуали с  билки , магии с животни и позоваване на духове). Шаманите  използват своите връзки с „другата страна” и за да гледат в бъдещето и да лекуват членове на общността си.

Не е необичайно за шаманите да лекуват физически и емоционални заболявания –предполага се, че ролята на един шаман в рамките на общността му е била, отчасти,  да помага на другите да разберат и да се справят с мъката си.

С появяването на организираната религия, разпространението на шаманските практики намаляла. Охулен и останал извън закона като "черна магия", шаманизмът  оттогава е приет за мистичен, езотеричен. Разбира се, все още има местни хора, които го практикуват, но насилствения натиск го тласка  от популярност към  забвение. Това е причината, която е довела до настоящото  състояние на шаманизма като  неопределен духовен термин за Западните спиритисти. 

Казано по-просто, думата "шаман" има исторически богати  и културно специфични корени. И със сигурност не трябва да се използва като универсално понятие за някой, който води терапевтичен курс в хола или гаража си -  ще трябва да се въведе  друга дума за такъв тип практики .


 

Коментари към "Какво всъщност означава да си шаман":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg