Какво да прочетем: Пазачът на фара

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Наричат я „ледената кралица на трилъра“ и това не е случайно. Шведската писателка Камила Лекберг предлага на почитателите на този жанр ново вледеняващо преживяване със седмата книга от поредицата за Ерика Фалк и Патрик Хедстрьом, „Пазачът на фара“.


Страхотният талант на шведската писателка да гради обгърнати в мистика сюжетни линии, прескачащи от настоящето към далечното минало и обратно, за да се окажат свързани по най-загадъчен начин, е това, което държи читателя в напрегнато очакване да разплете загадката час по-скоро. С романите на Камила Лекберг ще изкарате не една и две безсънни нощи.


И тук авторката не изневерява на себе си. Но аз не открих онова толкова интригуващо заплитане на характери и загадъчни събития от историята, оказали влияние върху настоящето. Лекберг вплита тези отскоци до миналото, но те остават по някакъв откъснати от новото разследване на Патрик. В крайна сметка онзи сковаващ ужас, усещане за дълбоко таен мрак, типични за историите на Лекберг, тук като че ли не се долавят така осезаемо.


За сметка на това новите приключения на Патрик и Ерика повличат в една жестока психологическа драма. Ужасът тук придобива нови измерения – загубата на дете. Всички герои и сюжетни линии, които писателката гради с майсторство, са свързани от една нишка – трагедията от това да загубиш детето си, без значение на колко години е то.


В „Пазачът на фара“ заварваме Ерика да се съвзема след катастрофата, в която сестра ѝ Ана е загубила бебето си. Патрик пък се възстановява след сърдечни проблеми. Ерика е изправена пред морално предизвикателство – от една страна щастието ѝ, че нейните близнаци са оцелели, а от друга – мъката от трагедията на Ана, която е изпаднала в истинска бездна. В същото време във Фелбака, на обгърнат в мистерия малък остров, се завръща съученичка на Ерика заедно с 5-годишния си син. Малко след нейното завръщане в града е убит млад мъж, който се оказва свързан с жената. Патрик е отново на високи обороти – разследването ще провокира и самоубийство, извършено в негово присъствие.

Всичко изглежда, сякаш се крепи свързано от много тънки нишки и докрай остават абсолютна загадка мотивите и връзките между отделните действащи лица. В основата на заплетената ситуация обаче, буквално прозираща между редовете, описана по жив, осезаем начин, е болката от това да загубиш детето си и страшните последици от нея. Болка, трудна за осъзнаване.


„Пазачът на фара“ безспорно е точният избор за четене за всички, които търсят разтърсващ трилър, който няма да им позволи да затворят книгата, докато не стигнат до изненадващия финал.

 

Прочетете и кратък откъс: 

 

"В къщата миришеше на застояло. Ани отвори всички врати и прозорци, оставяйки свежия вятър да проветри стаите. Течението за малко да катурне една ваза, но тя я улови в последния момент. 


Сам лежеше в малката стая до кухнята. Винаги я бяха наричали гостната, въпреки че това беше нейната стая. Тогава родителите й спяха на горния етаж. Тя провери дали всичко е наред със Сам, после се загърна с един шал и взе големия, ръждив ключ, който както винаги висеше на пирона до входната врата. Излезе на скалите отвън и се загледа към хоризонта, застанала с гръб към къщата. Вятърът минаваше право през дрехите й. Единствената постройка на острова освен къщата беше фарът. Рибарският навес долу при кея беше толкова малък, че не се броеше. 


Ани тръгна към фара. Гунар, изглежда, беше смазал ключалката, защото ключът се завъртя с изненадваща лекота. Вратата се отвори със скърцане. Стълбата започваше почти от прага и Ани се отправи нагоре, държейки се за парапета, докато изкачваше тесните, стръмни стъпала. 


Намираше гледката за толкова красива, че щом погледнеше навън, оставаше без дъх. В едната посока се виждаха само морето и хоризонтът, а в другата се простираше архипелагът със своите малки и големи острови и скали. Фарът отдавна не се използваше. Днес се издигаше над острова като паметник на отминалите времена. Лампата беше изгаснала, а металните плоскости и болтовете бавно ръждясваха под влиянието на солената вода и вятъра. Като дете Ани обичаше да си играе тук горе. Беше толкова тясно, като стая за игри високо над земята. Единствените мебели, които се побираха вътре, бяха леглото, на което пазачите на фара едно време спели по време на дългите смени, и един стол, на който човек можеше да седне и да наблюдава морето. Ани легна в леглото. От покривалото се надигна мирис на спарено, но звуците около нея бяха същите, както когато беше малка. Крясъците на чайките, вълните, които се разбиваха в скалите, и скърцащият, стенещ звук, който идваше от самия фар. Тогава всичко бе толкова просто. Родителите й се тревожеха, че тъй като е единствено дете, ще й дотегне да стои на острова. Но нямаше причина за притеснения. Обичаше да прекарва времето си тук. А и не беше сама. Но нямаше как да им обясни това." 

 

Издателство: Колибри, цена 18 лв. 

 

Вижте още: 

Нещо за четене: Истинската история за носа на Пинокио

Нещо за четене: Уна & Селинджър


 

Коментари към "Какво да прочетем: Пазачът на фара":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg