Какво да прочетем през почивните дни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Домашна идилия – коледната украса отдавна е сложена, покрай вас блещукат лампичките, създават уютна атмосфера, вътре е топло, докато навън се сипе сняг, а вие имате достатъчно време, за да се отдадете на спокойна вечер с чаша горещ шоколад и любима книга в ръка.


До преди няколко години очаквах с нетърпение коледните празници, защото това беше единственото време в годината, в което наистина си почивах и си доставях удоволствие с хубава книга под топлите завивки. Все още чакам Коледа заради усещането за пълен релакс, макар и вече да нямам време да се излежавам и да изчитам всички книги от купчината, която ме чака.


Знам, че и за много от вас е така, но ако са ви останали ценни минутки, които ще отделите за себе си и за някоя нова книжка, хвърлете едно око какви книги избрахме за декември и почивните дни!


Елиф Шафак, Майстора на куполи


Ако сте чели други произведения на Елиф Шафак и сте останали леко раздвоени дали харесвате или не съвсем нашумялата писателка, тази история ще ви изненада и завладее. Препоръчвам я на всички любители на изградените върху исторически факти художествени произведения, в които се преплитат история и фантазия. "Майстора на куполи" е завладяваща приказка за приятелство, но и за интриги, за силата на духа и вярата, но и за грозни емоции, за доблест, но и за завист и подмолни игри. Шафак разказва историята на Джахан, помощник на главния архитект по онова време, Синан. Запленена от магията, която понякога се случва, когато се изправиш пред величествена сграда и ти се прииска да научиш историята зад нея.

 


                                                                                                       

 

 


Алин Оханесян, Наследството на Орхан


За всички, които обичат да изследва различни държави и техните култури чрез страниците на завладяващ роман, е дебютната творба на Алин Оханесян, "Наследството на Орхан". Граници не съществуват – авторката твори грабваща вниманието мистична история, която прекосява континенти, наситена със страстна любов и много тайни.


Когато дядото на Орхан - находчив чудак на преклонна възраст, изградил династия в килимарството – е открит мъртъв в казан с багрила, Орхан наследява процъфтяващ от десетилетия бизнес. Но завещанието на Кемал поставя много въпроси. Защо той е оставил семейния имот в Турция на една непозната, обитаваща старчески дом за арменци на хиляди километри в Лос Анджелис, и е лишил собствения си син и внук от дома им? Нейната самоличност и минало са обвити в мистерия...
Въоръжен само със стария скицник на Кемал, Орхан се качва на самолет за Лос Анджелис с намерението да отстрани тази несправедливост и да разбули историята. Ала почти деветдесетгодишната Седа ревниво я пази и отказва да говори. Тя знае, че разказът й притежава силата да срине всичко, върху което неговото семейство се е градило.

 

 

 


Рейчъл Джойс, Невероятното странстване на Харолд Фрай


Трябва да се изгубиш, за да намериш себе си. Едно писмо от умираща стара приятелка ще накара Харолд Фрай да остави безличния си, монотонен живот и да тръгне на път. Странстване, което ще му помогне да открие себе си. На пръв поглед романът ще ви се стори едно приятно четиво за до болка познатите истини в живота – как се случва нещо, което те разтърсва и вади от равновесието, което обаче никога не те е радвало. Но всъщност потапяйки се в историята на един човек, в неговото минало и всичко онова, което го е направило такъв, какъвто е, ще откриете, че страница след страница тази книга е пропита с тъга. И все пак, горещо препоръчвам да седнете в тишина в дните около Коледа и да се потопите в Невероятното странстване на Харолф Фрай – това е книга, която всеки страстен читател трябва да усети.

 

 

 

 


Робърт Галбрейт, Копринената буба


Няма как да не предложим нещо и за любителите на криминални мистерии. "Копринената буба" е втора част от поредицата за частния детектив Корморан Страйк. А зад псевдонима Робърт Галбрейт се крие не кой да е, а добре познатата Джоан Роулинг, която смени фентъзито за криминална литература. И трябва да признаем, че се справя никак не зле. Страйк е тромаво привлекателен характер, който се справя блестящо с поверените му случаи. Мъжкар, който си "пази територията" и леко непохватен джентълмен, който признава правото на другия да бъде това, което е. Интересен образ с остър ум, който разкрива криминалните загадки с лекота, но не и без помощта на своята красива асистентка Робин. Приятно, леко, ненатоварващо четиво, което ще ви разведри през почивните дни.

 

 

 

 


Джим Бъчър, Летният рицар


О, каква приятна изненада! На всички запалени читатели на фентъзи жанра повече от горещо препоръчвам поредната книга от поредицата "Досиетата на Дрезден" – "Летният рицар". Признавам, обичам Хари Дрезден! Всеки ред, който Бъчър пише, доставя неподправено удоволствие. Книгите са изключително неангажиращи, четат с плавно и с голяма лекота, на моменти ще ви напуши смях заради неподправената самоирония на великолепния Хари Дрезден. Хари е професионален магьосник в Чикаго – вечно закъсал и вечно попадащ в драматични ситуации, обграден от две-три красиви жени и изправен в борба със злите сили. Хари е очарователен, самоироничен непукист, който твърди за всяка ситуация в живота си, че е попадал и в по-лоша. Истината е, че Хари Дрезден е модерният вариант на Филип Марлоу. А поредицата на Бъчър е истинска находка сред морето от нови книги в така модерните през последните години young adults и urban fantasy жанрове.

 


 


 

Коментари към "Какво да прочетем през почивните дни":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg