Какво е интерминентно гладуване и наистина ли работи?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Може би си мислите, че има само един правилен начин за хранене и той е класическият - по 3 пъти на ден, но това далеч не е така.
 
Има много различни и ефективни диети, които може да следвате за да загубите излишното тегло.
 
Една от тях е интерминентното гладуване, за което може би сте чували.
 
Интермитентното гладуване, познато още като периодично гладуване или временни пости, е хранителен режим, при който имате право да се храните само в определени времеви прозорци. Целта е с негова помощ да контролирате по-лесно количеството калории, което приемате, и да притъпите чувството за глад.
 
Безопасно ли е?
 
Това е един от най-задаваните въпроси и обикновено отговорът е да. Интерминентното гладуване е напълно безопасно за повечето здрави хора, но хората с хранителни разстройства, деца и бременни жени не трябва да се подлагат на такава диета.
 
Препоръчва се да се консултирате с лекар, в случай че искате да опитате този хранителен режим.
 
Как работи?
 
Принципът на работа на този тип диета се основава на идеята, че тялото използва натрупание запаси от мазнини, за да има енергия, като по този начин изхабява излишните.
 
Кои са най-добрите методи?
 
Има няколко начина, по които можете да следвате този хранителен режим като има три най-популярни метода:
 
Методът 16/8: Това е най-често следваният метод, през който гладувате 16 часа от денонощието и хапвате през останалите 8.
Методът 5/2: Този метод позволява да ядете от 500 до 600 калории през два дни от седмицата, като в останалите ядете нормално.
Методът Яж-Спри-Яж: Този метод е най-труден за следване тъй като изисква да гладувате за по 24 часа два пъти седмично.
 
Независимо, че хранителният режим може да бъде доста ефективен, източникът на калориите също е много важен. Този режим изисква приемането на здравословна храна, която главно да съдържа протеини, пресни плодове, зеленчуци и зърнени култури.
 
Имайте предвид, че е нужно време на тялото ви да се адаптира към гладуването. Бъдете търпеливи и се стремете да хапвате по едно и също време всеки ден за продължително време, за да видите резултати. 
 
Важно е да се отбележи също така, че ако твърде дълго лишавате тялото от храна и го принуждавате да използва запаси от мазнини, то ще започне да се презапасява. Освен това продължителният "гладен" прозорец може да предизвика ниско кръвно, спадане на нивото на кръвната захар и чувство за умора.
 
Интерминентното гладуване може би не е за всеки, но е доказан начин за сваляне на килограми.
 
В края на краищата всичко се свежда до това колко калории приемате и изразходвате. В случай, че приемате по-малко отколкото изразходвате, то със сигурност ще загубите тегло.  

 

Коментари към "Какво е интерминентно гладуване и наистина ли работи?":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg