Какво означават сънищата? Петте най-често срещани обяснения

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Сънували ли сте някога, че се проваляте на изпит? Ако е така не сте сами.В базата данни на проучване, в което питат дали хората някога са сънували определени събития, 45% от анкетираните са заявили, че са сънували провала си на изпит. Данните показват също така, че жените са по-склонни от мъжете да сънуват тези сънища, което предполага, че гнета на патриархата може да ни преследва в мислите насън.

Имали ли сте някога лоши сънища като тези? 

Да бъдещ нападнат или преследван

 Общо 83%

 Мъже 77%

 Жени 78%

Учене , учители, училище

 Общо 78%

Мъже 71%

 Жени 85%

Сексуални преживявания

 О 72%

 М 85%

 Ж 58%

Падане

  О 71%

  М 69%

  Ж 73%

Да опитваш отново и отново да направиш нещо

 О 64%

 М 67%

 Ж 60%

Да замръзнеш от страх

О 60%

М 57%

Ж 63%

Закъснение

О 59%

М 56%

Ж 62%

 Някой жив е мъртъв

О 54%

М 45%

Ж 63%

Да си на ръба да паднеш от някъде

О 51%

М 50%

Ж 51%

Да ядеш вкусна храна

О 50%

М 48%

Ж 52%

Да летиш или се носиш във въздуха

О 48%

М 48%

Ж 47%

Мъртви хора да оживяват в съня ти

О 47%

М 42%

Ж 51%

Плуване

О 45%

М 42%

Ж 48%

Да се провалиш на изпит

О 45%

М 39%

Ж 50%

Да си заключен

О 42%

М 41%

Ж 43%

 

Тази база данни е създадена от д-р Кели Бълкли, изследовател на сънища и преподавател в Бъркли, Калифорния. За повече яснота на откритията си, Бълкли прави кратък анализ на петте най-често срещани сънища.

Атака или преследване

Еднакво разпространена при мъжете и жените, тази тема е в основата на повтарящи се кошмари от детството,които хората помнят през целия си живот. Темата е с много символични значения. Нападателят може да представлява вътрешен страх или желание, което е било подтиснато от будното егото; тя би могла да представлява някой или нещо от външния свят, представляващо заплаха за сънуващия; и / или може да е отглас на инстинктивните навици на нашите изконни предци, чието оцеляване зависи от това да са готови да отговорят на атаките на едри хищници.

Училища, учители, изучаващи

Хората, които са преминали през някакво формално обучение често го сънуват години по-късно. Участниците в тези проучвания са предимно студенти, така че училището е силен моментен фактор в живот им, особено за жените, изглежда. Сънища, свързани с училището, са не само модерен феномен - има доказателства, че древните китайци са имали сънища и кошмари за изпитите за гражданска служба, които определяли професионалната съдба на човека.

Сексуални преживявания

Има значителна разлика тук в честотата на сънища при мъжете и жените, което съответства на други изследвания, които показват по-висока честота на сексуално съдържание в мъжки сънища, в сравнение с тези на жените. Трудно е да се каже дали това е природа или възпитание. Дали мъжете имат повече сексуални сънища по рождение, или те са стимулирани да имат повече такива сънища от съвременната култура? Дали жените имат по-малко сексуални сънища по природа или са културно възпрени да имат и да говорят за такива сънища?

Настоящото изследване не може да отговори на тези въпроси. Фройд би се разочаровал - ако се очаква сънищата да прикрият и цензурират нашите сексуални желания, тези открития показват,  че сънищата го правят доста слабо. По-доброто обяснение е, да видите тези сънища като израз на силен биологичен инстинкт за размножаване и предизвикателство за удовлетворяване на този инстинкт в моралните граници на една общност.

Падане

Сънищата с падане са много по-чести, отколкото сънищата с летене;много по-вероятно е да станем жертва на гравитацията, отколкото да се издигнем над нея. Такива сънища могат да възникнат, когато има рязка промяна в невротрансмитерите в мозъка от един етап на съня към друг. Дори и да има физиологична стимулатор, сънищата с падане могат да поемат множество символни значения от гледна точка на отразяване преживяванията на внезапна промяна, прекъсване, загуба или травма. Тези сънища в крайни случаи, могат да се отразят  като сцени на обща ентропична катастрофа: света се разпада на парчета, апокалипсиса идва.

Опит да се направи нещо отново и отново

Понякога сънуващият ум е въвлечен в обръчи от частично сънуване, повторение на половинчато мислене, обикновено въртящо се около една стресова ситуация от реалния живот, който може да генерира силни чувства на безсилие, слабост и страх. Причината също може да има физиологичен компонент, включващ атония (обща мускулна парализа) на БДО (REM)съня. (БДО или бързо движение на очите (на английски: REM, съкратено от Rapid Eye Movement - буквално бързо движение на очите) е фаза на съня, която се характеризира с бързи движения на очите. БДО сънят при възрастен човек обикновено трае около 20-25% от всички фази на съня или около 90-120 минути всяка нощ. Установено е, че по време на БДО се "случват" по-голяма част от ярките сънища, които сме способни да запомним при събуждане.) Но този сън също така отразява дълбоко човешко безпокойство, връщане назад към гръцкия мит за Сизиф, че можем да се озовем в капан на един безкраен цикъл на безсилие. Хората днес понякога се чувстват по този начин в работата си, образованието си или в техните лични отношения и тези видове сънища формулират техните страхове на задаващ се екзистенциален страх. 


 

Коментари към "Какво означават сънищата? Петте най-често срещани обяснения":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg