Какво още за вируса ебола

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Както оповести здравното министерство, резултатите от изследването са показали, че пациентът, върнал се от Сиера Леоне, не е болен от ебола.

 

Това сочат изследванията, които са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола, което окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола.

Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории.

Първоначалните клинични изследвания на кръвта показваха по-скоро бактериална, а не за вирусна инфекция.

Както бе съобщено по-рано, в Министерство на здравеопазването постъпи информация от МБАЛ "Токуда" АД за гражданин със съмнение за Ебола. Той е с грипоподобни симптоми и е пребивавал в последния месец в Сиера Леоне.

Пациентът е прегледан и преценен като случай, подлежащ на клинично наблюдение и допълнителни лабораторни изследвания.

Ние взехме дори повече от мерките, които се препоръчват от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, координиращ работата на здравните власти по вероятния случай с Ебола по Нова телевизия. Според техните препоръки, пациентите трябва само да бъдат наблюдавани, ние взехме мерки да ги изолираме.
Нито един от тях няма клинични данни за каквото и да е заболяване, убеди д-р Шарков.

От МЗ съобщиха, че всички идентифицирани в пряк и в индиректен контакт над 20 души, които са били изолирани, вече са свободни.

След случилото се може да се каже, че държавата и медицинските власти могат да реагират адекватно, каза в пресконференция тази сутрин здравният министър Петър Москов:

"Това беше стрес-тест, който показа, че България може да отговори на такова предизвикателство. Въпреки това, ние ще засилим цялата система от мерки, за да можем да бъдем спокойни, че имаме готовността да посрещнем това нещо".


По думите му това, което може да се подобри, е да бъде засилена информацията за гражданите.

 

И, трябва да се мисли по какъв начин при влизането в България на лица, които са били в държави с ебола, българските здравните власти могат да бъдат уведомени.

"Заради законодателство, единственият начин е хората да бъдат активно информирани с ясни призиви да сигнализират. Ще бъде разкрита телефонна линия, на която ще могат да се обадят, това ще за собственото им и на техните близки добро".

Според последните данни на Световната здравна организация броят на починалите от тропическата треска вече възлиза на 5420, а на заразените 15 145. Много от жертвите са именно в Западна Африка, но починали има и в Испания и САЩ.

Най-интензивно и широко смъртоносният вирус се предава в Сиера Леоне, където са потвърдени 533 нови случая в седмицата преди 16 ноември, се казва съобщението на СЗО.

През октомври организацията определи разпространението на ебола като „най-сериозната и остра здравна заплаха, наблюдавана в модерните времена".

Но освен това СЗО изтъква, че икономическите последствия от нея могат да бъдат преодоляни, ако хората бъдат предварително информирани какво да правят, за да не станат жертви на вируса.

Вирусът ебола е познат от 1976 г. насам, когато избухват епидемии едновременно в Южен Судан и в Демократична република Конго.

В Конго болестта възниква в градче близо до реката Ебола, и от заразените над 600 души оцеляват едва 169.

Всъщност Ебола е група от пет вида вируси, които проявяват различни симптоми и се разпространяват в различни части на света – Централна и Западна Африка, Китай и Филипините.

Засега единствено видовете на ебола в Африка са причинявали зараза и смърт сред хора, докато в Китай и Филипините е имало огнища единствено сред животни.

Ебола не се предава по въздуха, а по кръвен път, чрез повръщане, диария и други телесни течности.

Здравните работници в Западна Африка са сред най-тежко засегнатите от епидемията категории от населението.

Ебола причинява треска, болежки като при грип, кръвоизливи, повръщане и диария.

В по-напреднал етап започват треска от висока температура, бъбречни и чернодробни кризи и вътрешни и външни кръвоизливи, които обикновено са причината за фаталния край.

Лабораторните показания на заразени хора показват ниски нива на бели кръвни телца и повишено съдържание на чернодробни ензими в кръвта.

Симптомите на вируса обикновено се проявяват между втория и 21-ия ден след заразяването, което означава, че има значителен период, през който заразен човек може да не знае, че е болен, и да пътува. Счита се, че такива хора могат да предават заразата, едва когато симптомите започнат да се проявяват.

Възстановяването от ебола зависи от отговора на имунната система на съответния пациент.

Хората, които се възстановяват от инфекцията, развиват антитела, които се запазват най-малко 10 години.

При предишни епидемии смъртността достигна до 90%.

Грижата за болните към момента е вливането на големи количества течности по време на първия етап от развитието на симптомите, за да се спре дехидратацията от агресивната диария и повръщане.

Превантивни мерки

Като се има предвид, че животни са първоизточник на заразата, Световната здравна организация настоява за строга хигиена в животинските ферми в Африка. Там е трябва да се правят редовни почиствания с натриев хипохлорит.

Вирусът ебола се унищожава лесно от сапун, избелващи препарати.

Вирусът остава жизнеспособен за изключително кратко време върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности.

Вирусът ебола се ликвидира, когато замърсени със заразена течност дрехи се изперат при високи градуси в перална машина.


 

Коментари към "Какво още за вируса ебола":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg