Какво представлява есенното безпокойство и какво го причинява. Как да го преборим Част 1

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Времето от годината е, когато листата са сухи и златисти, сутрините са студени,  следобедите все още горещи, а понякога се чува шума на лек бриз.Да, най-накрая е есен. Докато преходът на сезоните води до бавни промени в заобикалящата ни среда, промени настъпват и в нашите тела.

Може би си мислите, че есенният сезон е свързан с уютни пуловери, печена тиква, чай и красиви цветове, но се оказва, че този сезон е склонен да предизвика повишаване на тревожността.

Това се нарича есенно безпокойство.

Какво е есенното безпокойство?

 

Подобно на сезонното афективно разстройство (САР), есенната тревожност обикновено се причинява от променящата се среда. Дните започват да се смаляват, температурата спада и онова усещане за безгрижно лято започва да избледнява.

Д-р Клеър Морисън, обяснява, за Healthline че „есенната тревожност е тенденция хората да страдат от тревожност и ниско настроение през есенните месеци… [и]… За разлика от други такива състояния, често няма друг очевиден външен фактор за това безпокойство, което има тенденция да се повтаря ежегодно. " Есенното безпокойство се характеризира с по- високи нива на стрес и тревожност. Наподобява всяка друга тревожност, с изключение на факта, че като цяло е на ръба на депресията. Симптомите на това състояние включват ниско настроение, депресия, прекомерно притеснение, раздразнителност, летаргия, сънливост, умора и загуба на интерес към ежедневните дейности.

Много е важно да говорите с медицински специалист, ако усетите засилване на някой от тези симптоми, тъй като те могат да доведат до депресия.

Причини за есенното безпокойство

 

Има много фактори, които причиняват есенната тревожност и ние, като хора, за съжаление, нямаме контрол над тях. Всичко е свързано с вашата среда и промените, които се случват, докато преминаваме от слънчевите, дълги дни на лятото в кратките, тъмни и студени дни на зимата.

И така, какви точно са причините за есенното безпокойство?

Ниски нива на серотонин + повишени нива мелатонин

 

Един от основните фактори за тревогата, родена от есента, е „намаляването на слънчевата светлина, [което води] до спадане на нивата на серотонин“ и увеличаването на „хормона мелатонин, който може да накара човек да се почувства сънлив и депресиран“.

Серотонинът "е химикал, който има много функции в човешкото тяло и често се нарича "щастливият химикал „ допринася за благополучието и щастието.

 Наред с това, че е „щастливият химикал“, серотонинът играе важна роля в „предаване на съобщенията между нервните клетки“, помага за свиване на мускулите и повлиява апетита, емоциите - по-специално поддържането на баланса на настроението - както и двигателните, когнитивните и автономни функции.

Серотонинът е предшественикът на мелатонина и той помага за регулиране на цикъла на съня-събуждане на тялото и вътрешния часовник.

Намален витамин D

Есенната тревожност е свързана и с намалена консумация на витамин D поради липса на излагане на слънце.Витамин D е важен за добро цялостно здраве и и здрави кости, както и „важен фактор за това, че вашите мускули, сърце, бели дробове и мозък работят добре и че тялото ви може да се бори с инфекция.“Липсата на витамин D е свързана и с депресия.

Намалена физическа активност

 

Д-р Морисън обяснява, че „други фактори [които могат да причинят есенно безпокойство] включват промени в поведението… защото с влошаването на времето , ние прекарваме по-малко време на открито и правим по-малко упражнения.“

Физическата активност  е свързана с по-добро цялостно здраве, по-добро здраве на мозъка и подобрено настроение. Всъщност физическата активност се използва като лечение на тревожни разстройства, както и като начин за намаляване на стреса.


 

Коментари към "Какво представлява есенното безпокойство и какво го причинява. Как да го преборим Част 1":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg