Какво са флавоноидите, полезните им качества и как да си ги набавяме?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Флавоноидите имат изключително много полезни свойства, а вмъкването им в хранителния режим е изключително лесно.
 
Какво обаче представляват те?
 
При растенията, флавоноидите са компонент на пигментацията, който им позволява да извършват процеси като фотосинтеза и да абсорбират вод. 
 
Когато се поглъщат с храната, те имат ясно изразени противоракови, противоалергични, противовъзпалителни и противовирусни свойства, които са от изключителна полза за организма.
 
Флавоноидите са аргумент за много експерти, които препоръчват вегетерианските и растителни диети, заради изключително полезните здравословни качества, които може да извлечете.
 
Много проучвания също така постоянно разкриват нови и нови приложения и полезни качества на флавоноидите.
 
Какви типове флавоноиди има?
 
Флавоноидите са разделени в няколко подкатегории:
 
Флавони - тази флавоноиди забавят усвояването на някои лекарства и имат силно антиоксидантно действие. Храните богати на флавони са целината, магданозът и други зелени подправки.
 
Изофлавони - тези флавоноиди се намират главно в соята и бобовите растения. Те също така са изофлавоните са фитоестрогени, което ги прави аналог на женските полови хормони. 
 
Антоциани - те се асоциират с по-добра сърдечна дейност, контрол на теглото, предотвратяват диабет и може да се намерят в червените, сините и лилави боровинки, а също така и други тъмно оцветени плодове като нар и сливи.
 
Флавоноли - Тази категория включва флавоноиди, които се намират в зеления чай, какаото и боровинките. Те спомагат за по-добрата сърдечна дейност, а също така намалят и нивата на холестерол.
 
Кои са източниците на флавоноиди?
 
Флавоноидите се намират в редица храни, но са най-концентрирани в магданоза, патладжана, боровниките, зелените и черните чайове, спанака, цитрусовите плодове, червеното вино, какаото, бананите, доматите, чушките и др.
 
Какви са полезните им свойства?
 
1. Могат да помогнат в борбата срещу рак
 
Флавоноидите са силни антиоксиданти и проучвания с животни показват, че са ефективни срещу редица видове рак. 
 
Независимо от това обаче, проучванията при хората са с по-различни разултати. Въпреки, че флавоноидите се свързват с намаляване на рак на гърдата и рака на стомаха, техните антиоксидантни свойства не са толкова силни колкото тези на Витамин Ц и Е.
 
2. Предотвратяват неврологични болести
 
Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на флавоноидите могат да предотвратят и лекуват симптоми на някои неврологични болести като Алцхаймер, Паркинсон и старческа деменция.
 
Те могат да повишат кръвоснабдяването към мозъка, като го държат в по-добро здраве за по-дълго. 
 
Според проучване проведено през 2012, продължителното приемане на флавоноли показало значително забавяне на стареенето на мозъка през времето на проучването.
 
3. Дълголетие
 
Едно от най-екстензивните проучвания относно флавоноидите се е провело в Нидерландия и е публикувано през 1995г.
 
Учените открили, че флавонолите могат да намалят смъртните случаи в резултат на сърдечносъдови заболявания и рак с до 25%. 
 
Нужни са обаче повече проучвания, за да се определи кои точно флавоноиди допринасят за дълголетието.
 
4. Отслабване
 
Противовъзпалителните свойства на флавоноидите могат да спомогнат за по-доброто усвояване на лептин в тялото. 
 
Лептинът е хормон, който дава информация колко мазнини се съдържат в тялото и колко калории трябва да се изгорят. 
 
В случай, че усвояването му е нарушено, но тялото може да започн да трупа мазнини и да забави метаболизма си. Това може да направи отслабването почти невъзможно, тъй като тялото минава на режим "оцеляване" и работи по-усърдно, за да запази колкото се може повече калории.
 
5. Контролират диабета
 
Смята се, че флавоноидите спомагат за регулирането на глюкоза и инслулин в кръвта. 
 
При проучвания със животни флаваноидите намалили захарта в кръвта, увеличили производството на инсулин и възстановили повредените бета-клетки на панкреаса. 
 
Това определено са добри новини за хората страдащи от диабет, които искат да контролират нивото си на кръвна захар по по-здравословен начин и да предотвратят опасни скокове и падове на нивата на глюкоза в кръвта.
 
6. По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания
 
Връзката между флаваноидите и по-ниският риск от сърдечносъдови заболявания е добре документирана, но все още не се знае кои точно флавоноиди са виновни за това.
 
Te се свързват с понижен риск от исхемична болест на сърцето, а също така астма и рак на белия дроб. Много проучвания също така показват, че флавоноидите помагат за предотвратяване на съсирването на кръвта, което от своя страна допълнително намалява риска от инфаркт и инсулт.
 
Имат ли странични ефекти?
 
В по-високи дози флавоноидите могат да имат странични ефекти, които за съжаление са повече вредни отколкото полезни.
 
Те могат да увредят бъбреците, да предизвикат световъртеж и дори главоболия.
 
Повечето диетолози съветват да приемате флавоноиди от естествени източници, а не като хранителни добавки. 
 
Съветваме ви, ако решите да следвате диета богата на флаваноиди, да се консултирате и с личния си лекар преди да решите да правите драстични промени в хранителния си режим.

 

Коментари към "Какво са флавоноидите, полезните им качества и как да си ги набавяме?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg