Какъв е най-подходящият избор за домашен любимец?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Изборът между вземането на котка или куче може да бъде трудно решение, но като цяло, кучетата изискват повече внимание, докато котките са по-независими, но ако обичате да се прегръщате с космат приятел - а не само когато котката ви е в настроение , тогава може би кучето е правилният избор за вас.

Собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на холестерол, по-ниско кръвно налягане и е по-малко вероятно да страдат от стрес, депресия и тревожност.

Проучване на американското министерство на здравеопазването дори показа, че притежанието на домашен любимец значително подобрява шансовете за оцеляване след сърдечен удар, докато проучване във Великобритания установи, че хората, които притежават домашни любимци, се справят със стреса и загубите по-добре от тези, които нямат домашни любимци.

Сами виждате, че притежаванието на домашен любимец е повече отколкото просто безплатни прегръдки!

Котките и кучетата имат различни нужди и характеристики, така че вашето решение се влияе от начина ви на живот.

Това дискусия не за за „куче срещу котка“, а повече за това кое животно най-добре ще отговаря на вашия начин на живот, като се вземат предвид нивата на активност, пространството, което имате у дома, дали имате деца или не и колко време можете да отделяте на домашния си любимец.

Разбира се, това решение може да бъде още по-трудно поради голямото разнообразие на наличните породи, тъй като притежаването на чихуахуа, например, е много различно от притежаването на далматинец!

За кого са подходящи кучетата?

Ако сте енергичен тип човек, който обича да бъде активен, кучето може да е правилният избор за вас.

Кучетата се нуждаят от много активност, чист въздух и редовни разходки, така че са най-подходящи за хора, които имат градина, живеят в селските райони или имат лесен достъп до паркове и открити пространства.

Добре обучените кучета могат да бъдат взети на екскурзии и да се наслаждават на излети и пътувания заедно с вас.

За разлика от котките, те не са естествено самотни животни, така че те не трябва да бъдат оставяни сами по цял ден тъй че, ако работите дълго време, помислете дали можете да им дадете пълното внимание, което заслужават.

Също така ще трябва да отделите време, за да ги обучите и дресирате.

Има много различни видове породи кучета, с различни размери, форма, темперамент и косми, така че трябва да вземете предвид и тези индивидуални различия, ако мислите да си вземете куче.

В крайна сметка, ако имате пространството и времето, ще бъдете възнаградени с домашен любимец, който е винаги е съпричастен, игрив, защитава ви и е верен спътник.

За кого са подходящи котките?

Ако имате ограничено вътрешно пространство, зает начин на живот или просто искате по-независим домашен любимец, може да сте по-подходящи за котка, отколкото за куче.

Котките са сравнително тихи и са щастливи да останат сами, за да могат спят и да се забавляват през по-голямата част от деня - особено ако са на открито.

Те не се нуждаят от разходки, така че котките често са подходящи за по-малко активни хора.

Те обаче се радват на компанията ви и се обичат да прекарват време със собственика си.

Редовната грижа също е важна, особено ако имате дългокоса котка.

Котките наистина не се нуждаят от толкова пространство, колкото кучетата, особено ако имат безопасен достъп до градината.

Дори и ако живеят само вътре, котките могат да бъдат щастливи, стига да се хранят с подходяща храна и да имат до играчки, за да не скучаят.

Също така е важно да им обръщате внимание често, така че ако отивате на почивка например, ще трябва да намерите някой, който да се грижи за вашата котка, което може да означава да помолите съсед да я проверява редовно или да я гледа, докато не се върнете.

Въпреки че те не са склонни да показват безграничната енергия, която кучетата показват, котките често се оказват по-самостоятелни и са любящи, релаксиращи и забавни домашни любимци.

Все още не можете да решите?

Много хора обичат котките и кучетата еднакво, а при подходящи условия двата вида могат да се разберат съвсем добре в едно и също домакинство, ако им дадете време да се опознаят.

В случай, че наистина не можете да изберете между котка или куче и можете да предложите добър дом и за кученце и котенце, отгледани заедно, те обикновено ще се научат да живеят един с друг веднага и дори могат да станат най-добри приятели!


 

Коментари към "Какъв е най-подходящият избор за домашен любимец?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg