Как да отгледаме щастливи деца - 6 стъпки, подкрепени от науката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Честит Първи Юни на всички пораснали и непорасли деца!

Благосъстоянието на децата е по-важно за възрастните, отколкото почти всичко друго - здравеопазването, благосъстоянието на възрастните хора, разходите за живот, тероризма и др.Повече от две трети от възрастните казват, че са "много загрижени" за благополучието на децата и тази загриженост изключва пола, доходите, етническата принадлежност, възрастта и политическата принадлежност.

Сега има тонове информация за отглеждане на умни и успешни деца, но как да отгледаме щастливи деца?

Понякога е трудно да се балансира между най-доброто за децата и това, което ги прави щастливи - но двете не трябва да се изключват взаимно.

По-щастливите деца са по-склонни да се превърнат в успешни, завършени възрастни.

Средно статистически щастливите хора са по-успешни от нещастните хора, както от работата си, така и в любовта. Те получават по-добри отзиви за ефективността си, имат по-престижни работни места и печелят по-високи заплати. Те са по-склонни да се оженят, а веднъж женени, те са по-доволни от своя брак.

Така че, поглеждайки към науката, какво наистина работи, когато става въпрос за отглеждането на щастливи деца?

Стъпка 1: Ти да бъдеш щастлив

Първата стъпка към по-щастливите деца е, иронично, е малко егоистична. Колко по-щастливи сте вие, толкова по- щастливи и успешни ще бъдат вашите деца.

Изчерпателни изследвания установяват съществена връзка между майките, които се чувстват депресирани и "отрицателните резултати" от това върху техните деца, като например  поведенчески проблеми. Родителската депресия всъщност изглежда причинява поведенчески проблеми у децата; това прави нашето родителство по-малко ефективно.

И така, каква е първата стъпка към това да бъдеш по-щастлив? Отделете известно време всяка седмица, за да се забавлявате с приятели.

Тъй като смехът е заразен, излизайте с приятели или членове на семейството,  които се смеят често. Техният смях ще накара и теб да се смееш.

Стъпка 2: Научете децата си да изграждат взаимоотношения

Никой не отрича, че ученето на взаимоотношения е важно - но колко родители всъщност прекарват време да  научат децата си как да се отнасят към другите?Не отнема много време. Можете да започне с насърчаване на децата да извършват малки актове на доброта, за да изградят емпатия.

Това не само изгражда съществени умения у децата и ги прави по-добри хора, изследванията показват, че в дългосрочен план ги прави по-щастливи.

Стъпка 3: Очаквайте усилия, не Съвършенство

Забележка към родителите – перфекционисти – овладейте амбицията. Прекалените похвали и изисквания объркват децата.

Родителите, които надценяват постиженията на децата си, са по-склонни да отгледат деца с високи нива на депресия, безпокойство и злоупотреба с различни вещества (наркотични и др.).

Изследването е много последователно и ясно: Похвалете усилията, а не естествените способности на детето.

Резултат от изследване: По-голямата част от децата, възхвалявани за тяхната интелигентност, искат по-лесния пъзел;те няма да рискуват да направят грешка и да загубят статута си на "умни". От друга страна, повече от 90 на сто от разумно насърчаваните деца избират по-труден пъзел.

Защо? "Когато приветстваме усилията на децата, и работата, която води до резултати, те искат да продължат да участват в този процес.Те не се отклоняват от задачата,за да се притесняват колко умни може да изглеждат или да не изглеждат ".

Стъпка 4: Учете ги на оптимизъм

Искате ли да  избегнете,  да се занимавате с навъсен тинейджър. Тогава учете децата си в пред-пубертетна възраст да гледат от светлата страна на нещата.

Десетгодишните, които са научени как да мислят и интерпретират света оптимистично, са наполовина по-малко податливи на депресия, когато преминават през пубертета.

"Оптимизмът е толкова близо до щастието, че двете могат да бъдат на практика равностойни." Кристин Картър

Къртър сравнява оптимистите с песимистите и открива за оптимистите, че са:

По-успешни в училище, работа и спорта

По-здрави са и живеят по-дълго

По-доволни са от браковете си

По-малко вероятно е да се борят с депресия и безпокойство

 

Стъпка 5: Преподаване на емоционална интелигентност

Емоционалната интелигентност е умение, а не вродена черта.

Мисленето, че децата просто "естествено" ще започнат да разбират техните собствени емоции (да не говорим за тези на другите), няма да ги направи успешни.

Първата стъпка тук е да "имат съпричастност, да валидират правилно и да оценят ситуацията превилно ", когато се борят с гняв или раздразнение.

Свържете се с детето, помогнете му да определи какво чувства (сърдито е на вас или затова, че не може да има таблета в момента, например) и  му кажете, че тези чувства са нормални(макар и лошото поведение да не е добро).

Стъпка 6: Формирайте у детето навици на щастие

Ние сме на стъпка 6 и може да изглежда като че ли вече е твърде много за запомняне - да не говорим за едно дете. Можем да преодолеем това с положителни навици.

Мисленето по този начин изглежда трудно, но действието чрез навици е лесно, след като веднъж навикът е установен.Как да помогнеш на децата да изградят трайни навици за щастие? Картър обяснява няколко мощни метода, подкрепяни от изследванията:

Премахване на външните влияния:

Отървете се от отвличането на вниманието и изкушенията.

Социализирайте ги: Създайте цели за повишаване на социалната подкрепа  - и социалния натиск.

Започнете с една цел: Твърде много цели претоварват волята, особено за децата. Утвърдете един навик, преди да добавите друг.

Поддържайте го: Не очаквайте съвършенство незабавно. Отнема време. Ще има  отстъпления. Това е нормално. Не спирайте да поддържате и подкрепяте.


 

Коментари към "Как да отгледаме щастливи деца - 6 стъпки, подкрепени от науката":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg