Как да се грижите за различните видове платове и дрехи?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Независимо дали става въпрос за любимата копринена блуза или за уютния вълнен пуловер, почти всеки има няколко дрехи, без които просто не може да живее. Когато става въпрос за грижа за дрехите, които обичаме най-много, се изисква определено ниво на грижа.

В зависимост от плата, това може да означава избягване на пералната машина - в края на краищата, хвърлянето на определени дрехи с останалата част от вашето  пране може да доведе до сериозно увреждане на дрехите , които обичате най-много.

За да запазите най-важните неща в гардероба си, експертите Гуен Уайтинг и Линдзи Бойд от "The Laundress" обясниха кои дрехи никога не трябва да се измиват в пералната машина и как трябва да се перат.
 
Кашмир и вълна

Поставянето на любимите ви пуловери и жилетки в миялната машина може да бъде рисковано - деформациите и свиването са често срещани резултати, когато кашмирът и вълната се мият по този начин.

Докато можете да сте сигурни, че ще бъдат в добри ръце в химическото чистене, повечето експерти препоръчват измиване на тези дрехи на ръка, за да се избегнат потенциалните проблеми.
 
Коприна

Когато става въпрос за любимите ви дрехи от коприна, има добър шанс всички етикети да казват "само химическо чистене". Въпреки това е възможно да перете тези дрехи у дома.

Предпочитаният метод? Вие познахте: миене на ръка.

"Това е най-добрият и най-безопасен метод за избягване на риска от свиване, пречупване и други щети", твърдят експертите. За целта използвайте хладка вода и нежен препарат.

Накрая окачете дрехата да се суши, но избягвайте да я оставяте на слънчеви места, тъй като това може да причини избледняване на цветовете.

Сутиени

Не само, че куките на сутиена могат да скъсат останалите ви дрехи, но и лентите могат да се разтегнат и да загубят формата си, когато се въртят с останалата част от прането.

Ако можете, измивайте и сутиените на ръка и избягвайте сушилнята.
 
Официални дрехи (костюми, рокли и т.н.)

Въпреки, че тъканта на въпросния артикул може да бъде приятелски настроена към пералнята машина или изпирането, хвърляйки любимият си костюм или рокля във вода, не е идеалният вариант.

"Структурираните дрехи, като костюми и якета с подплънки на рамото, могат да се свият в пералната машина", предупреждават експертите.

За да сте сигурни, че ще избегнете усложнения, те препоръчват да почиствате такъв тип дрехи единствено чрез химическо чистене.

Облекло с украшения

Най-добрият вариант за тези дрехи е почистването чрез химическо чистене или внимателно измиване вкъщи на ръка.

Кожа

Освен ако нямате наистина добра причина да си миете кожените артикули, експертите съветват никога да не го правите.

"Истинската кожа може да се свие като реакция към водата", твърдят те.

Ако искате да премахнете някое леко петно, я потъркайте с бебешки кърпички, а ако петната са по-тежки се отправете към химическото чистене


 

Коментари към "Как да се грижите за различните видове платове и дрехи?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg