Как да се справите в трудни ситуации с приятелка?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Обичате най-добрата си приятелка, но не можете да понасяте грубия й съпруг. А може би, обожавате да прекарвате време с нея, но започвате да се изтощавате от всичките пъти, когато тя „забравя” за нейната част от сметката. Ако установите, че преглъщате своите истински чувства, за да поддържате мира, знайте, че не сте само вие. Ние, жените, често изпитваме трудност да бъдем директни. Вместо това имаме склонността да подтискаме гнева, раздразнението или каквото и да е, докато се разстроим, което обаче не е здравословно нито за нас, нито за приятелството ни. Ако цените своята приятелка и искате да я задържите в живота си, е важно да се научите как да сте искрени без да я обиждате.
Вижте 8 трудни ситуации, в които може да попаднете с приятелки и как да излезете от тях, без да развалите приятелството си:
1. Тя съди останалите

Заедно сте на парти и вашата дружка коментира останалите по начин, който ви дразни. Например: „Какво, по дяволите, си е въобразила тази жена, обличайки се в подобна рокля?”. По-лошото е, че често съди хора, с които и двете сте приятелки. Стратегия за запазване на приятелството: Говорете с нея на момента с искрена вежливост (вместо и вие да я осъждате), като кажете нещо от рода на: „Умишлено ли беше толкова критична? Защото звучеше така?”. Това й дава шанс да не бъде засрамена. Може и да не го осъзнае, но вече ще е наясно.

 

2. Винаги вие плащате сметките

Пак ли е забравила да се отбие до банкомата? След като сте покрили сметката за н-ти път, вече започва да ви писва. Стратегия за запазване на приятелството: Първо помислете с какво и вие сте допринесли за тази ситуация. Ако сте я допускали отново и отново, приятелката ви може да няма представа, че това е проблем. След това обмислете какво ще й кажете следващия път, когато двете правите планове. Опитайте нещо като:”Последният път когато обядвахме, платих сметката, за което нямах нищо против, но не мога да го правя винаги. Ако искаш можем да отидем в някое по-евтино място?”. Това й дава време да признае, че се е почувствала зле последният път или че всъщност не е осъзнавала, че има финансови проблеми. Каквито и да са причините, изясняването на нещата е най-добрият вариант, защото негодуванието е отровно за едно приятелство.


3. Когато спори ви поставя под чука и наковалнята 

Приятелката ви е в конфликт с друга приятелка и се опитва да ви привлече на нейна страна. Вие обаче сте наясно достатъчно със ситуацията, за да осъзнаете, че не е на 100 % права или виновна. Стратегия за запазване на приятелството: Нищо добро не може да излезе от това да застанете по средата. Затова се оттеглете се с нещо като, „Мисля, че това е между теб и Ани.” и после сменете темата. Би трябвало това да й подскаже, че искате да стоите на страна. Една добра приятелка обаче, ще отговори на чувствате й относно спора:”Знам, че си разстроена заради ситуацията с Ани. Сигурно се чувстваш ужасно.” Идеята е да я подкрепите, без да се намесвате прекалено.


4. Чули сте, че съпругът й изневерява

Това е една от най-трудните ситуации по очевидни причини – не искате да се превръщате в пратеника, който бива застрелян за това, че носи лоши новини, но не можете и да понесете мисълта, че приятелката ви тайно е предавана. Стратегия за запазване на приятелството: Помислете добре какво бихте искали, ако бяхте на нейно място. Ако вие бихте желали да знаете, трябва да бъдете внимателни, „Имам да ти кажа нещо, което ти е трудно да чуеш. Ето какво видях/чух.” След това бъдете готови да я подкрепите независимо как реагира – може би вече знае, но не иска да го приеме или може да изкара гнева си върху вас в този момент. Ако каже, че не иска да говори за това, оставете нещата така докато е готова.

5. Затънала е в дългове, но продължава да харчи

Единият ден ви се оплаква как не й достигат парите и само прехвърля безброй празни кредитни карти, а на следващия ви се хвали с новите си страхотни ботуши. Стратегия за запазване на приятелството: В тази ситуация има 2 начина на разсъждение – единият е, че това не е ваша работа, а другият, че добрата приятелка трябва да се намеси. Първо решете как искате да действате. Ако чувствате, че трябва да направите нещо, не й казвайте какво да прави, а й дайте пример със себе си: „Видях тези обувки и много ги харесах, но съм с ограничени средства.” За да не се разстройвате, докато я гледате как пазарува и си прехапвате езика, избягвайте да пазарувате с нея.

6. Не харесвате съпруга й

Той е досадник, пие прекалено много, прави расистки или сексистки изказвания...причината може да е различна, но е един фактът, че нямата никакво желание да прекарвате време с половинката на приятелката си. Стратегия за запазване на приятелството: Стремете се да прекарвате време само с приятелката си без съпругът й. Ако ви предложи да отидете на вечеря по двойки и не можете да го преглътнете, предложете нещо от рода на: „Какво ще кажеш вместо това да отидем само двете на маникюр и обяд? Напоследък постоянно излизаме по двойки, а аз искам да прекарам известно време с теб насаме.” Ако обаче сте близки с тях като двойка и съпругът й каже нещо грубо, е добре да отговорите например с „Подобни коментари ме засягат”. Може да се наложи да посрещнете неодобрението или гневът на приятелката си, но е необходимо някои неща да се казват.

7. Облича се неподходящо

Появи ли се на моминското парти на вашата много консервативна сестра с къса рокля и на високи токчета? Стратегия за запазване на приятелството: Ако знаете, че има склонност да се излага с неудачни модни решения, й дайте инструментите, с които да направи правилният избор: „Чувала съм, че на партито на офиса се носи бизнес рокля. Ти какво ще обличаш?”. Ако вие работите там, може да е особено важно тя да се облече подходящо (например ще присъства шефът, за който знаете, че е критичен).


8. На път е да вземе погрешно решение

Приятелката ви се обажда развълнувано, за да ви сподели, че е на път да хвърли половината от спестяванията си в нещо, което вие смятате за съмнителна инвестиция или обмисля забежка с женен колега. Стратегия за запазване на приятелството: Трябва да й дадете информация, която може я заинтересува ( „Чела съм за тази компания и не мисля, че е толкова стабилна”), но не я съдете. Вместо да избухвате с изрази като:”Полудя ли?”, се опитайте да покажете загриженост, а не критика. Споделете какво точно ви притеснявате.


 

Коментари към "Как да се справите в трудни ситуации с приятелка?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg