Как лесно и ефективно да се справите с гаденето?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Всеки човек изпитва гадене в един или друг момент, независимо дали е свързано с бременност, рефлукс или лечение на рак.

Някои естествени средства обаче, като чаят от джинджифил, ароматерапията и акупунктуртаа могат да осигурят облекчение, но точно както при лекарствата, продавани без рецепта, е важно да се консултирате с Вашия лекар, за да сте сигурни, че всички добавки или лекове безопасни и не взаимодействат с другите лекарства, които приемате.

Гаденето възниква в различни ситуации и разбирането на причината е важно за определяне на най-подходящото лечение.

Например, гаденето често се наблюдава по време на бременност, така че някои от тези естествени средства могат да бъдат особено полезни:

1. Джинджифил

Джинджифилът има дълга история в лечението на гадене, стомашни болки и диария.

В Китай например се използва за лечение на различни проблеми с храносмилането и болката в продължение на повече от 2000 години. Не е ясно как точно джинджифилът работи срещу гаденето, но се смята, че активните съставки като гингерол пряко засягат храносмилателната и централната нервна система.

"Това е отлично лечение за гадене, особено по време на бременност," казва Лорън Рихтер, асистент по семейна и обществена медицина от Медицинския факултет на Университета в Мериленд.

Необходими са повече изследвания, за да се получи ясно разбиране за това, което джинджифилът може и не може да направи, но проучванията показват, че това е ефективно лечение и за постоперативно и свързано с химиотерапия гадене.

Проучване, публикувано през февруари 2012 година установило, че в група от 100 жени с напреднал рак на гърдата тези, които са приемали джинджифил след химиотерапия, са изпитвали значително по-малко гадене през първите 6 до 24 часа след лечението, отколкото тези, които не са.

Има много начини за използване на джинджифил, но д-р Рихтер препоръчва използването на суров джинджифил в ястията, пиенето му под форма на чай.

2. Мента

Ментата е друго традиционно лекарство, което съществува от много години. Както листата, така и олиото му са полезни за справяне с храносмилането и синдрома на раздразненото черво.

Според едно проучване, публикувано през февруари 2014 г. в Journal of PeriAnesthesia Nursing, ароматът на масло от мента може дори да облекчи гаденето.

"Ментата е изключително ефективен лек срещу гадене", казва Рихтер. Нейният успокояващ и обезболяващ ефект успокоява стомашните мускули, така че жлъчката да разгради мазнините, а храната да се движи по-бързо през стомаха.

Чаят от мента е може би най-често срещаният начин за прием на мента, но тя също се предлага под формата на капсули за перорален прием.

Можете да използвате и етерично масло от мента за ароматерапия, но трябва да го смесите с  растително масло, което спомага за разреждане на етеричното масло.

3. Акупунктура и акупресура

Практикуващите от Източна Европа стимулират от векове точките на натиск по цялото тяло, за да облекчат различни видове болки и болести.

Акупунктурата, която е една от най-известните версии на този подход, включва поставяне на дълги, тънки игли в кожата. Въпреки че съществуват множество хипотези за начина, по който работи акупунктурата, много учени смятат, че иглите стимулират определени нерви в тялото и тези нерви след това изпращат сигнали до мозъка, за да освободят хормони, които намаляват чувството на болка и гадене.

В проучване, което разглежда контрола на гаденето при пациенти с рак, изследователите са открили, че акупунктурата е толкова ефективна, колкото и лекарствата, а проучване, публикувано през януари 2015 година установило, че акупунктурата намалява необходимостта от лекарства против повръщане след химиотерапия.

При акупресура, която може да се извърши у дома или от масажист, физическото налягане се прилага към определени точки на тялото.

Някои изследвания показват, че тя може да бъде полезна за бременни жени и тези, които се подлагат на химиотерапия. Едно малко проучване, например, публикувано през юни 2015 година установило, че акупресурата на китката значително намалява гаденето и повръщането при пациенти със сърдечна хирургия.

И акупунктурата и акупресурата могат да помогнат за облекчаване на гаденето, причинено от рак, киселинен рефлукс и други състояния.

„Тези терапии са особено полезни по време на бременност, когато повечето лекарства трябва да се избягват“, отбелязва Рихтер. Ако решите да се възползвате акупунктурата обаче се уверете, че вашият акупунктурист е лицензиран професионалист, съветва тя.

4. Ароматерапия

Ароматерапията, която включва използването на аромати като мента или лимон, терапевтично за стрес и тревожност, може да ви помогне да се справите с гаденето.

В проучване от септември 2013 година, хирургични пациенти били помолени да помиришат няколко етерични масла: от джинджифил, смес от етерични масла от джинджифил, мента, мента и кардамон или изопропилов алкохол.

Изследователите са установили, че пациентите, които миришат или маслото от джинджифил, или на сместа от масла, имали значително намалено гадене в сравнение с пациентите, които миришели изопропилов алкохол.

"Можете да поставите една капка или две от етерично масло върху тъкан и да вдишвате аромата, когато чувствате гадене", казва Рихтер.

Тези масла могат да се използват и в терапията за масаж, но, както е споменато по-горе, винаги трябва да използвате друго неутрално масло, за да разредите етеричните масла, преди да ги нанесете върху кожата си, защото те могат да предизвикат дразнене или алергична реакция.
 


 

Коментари към "Как лесно и ефективно да се справите с гаденето?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg