Как ще стигнем и европейците по качество на здравната помощ

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Този въпрос си задаваме, когато държавата ни се прослави с недобри постижения. Когато обаче касае здравето, май няма как да се извъртят нещата.

Става въпрос за не много похвалното, отреденото на България, 29-о място.

И то е за качествено здравно обслужване в Европа.

Това показва тазгодишният Индекс на европейския здравен потребител, който се изследва по поръчка на Европейската комисия вече осма година.

По събрани брой точки страната ни изпреварва Румъния, Литва и Полша.

И, според детайлния анализ, България е единствената държава от Индекса, при която всички показатели за предоставяните от системата услуги са в червено, което е знак за лошо качество.

Държавата с най-качествени здравни услуги в Европа е Холандия, съобщава БНР. Тя събира 898 от възможни 1000 точки. В дъното на класацията е Босна и Херцеговина.

Нека обаче да обърнем внимание и на успешните здравни грижи. Да не забравяме, че България е държава, но в нея живеят хора като мен и теб. И работят всеотдайни и талантливи лекари. 

Постижения на страната ни в здравната помощ

През последните две години страната ни е напреднала в осигуряването на достъп на пациентските организации до процеса на взимане на решения в системата.

Достъпът до медицинска помощ е на средно европейско ниво.

Наистина обаче е необходимо у нас да се обърне сериозно внимание на постиженията по отношение на качеството на здравната помощ, преживяемостта на пациентите с хронични заболявания, детската смъртност и продължителността на живота.

Крачка напред

Евродепутати от различни държави и политически партии ще участват в Брюксел в учредяването на група, която ще работи за достъп на всички европейски граждани до качествено здравеопазване.

А глобално решение, явно, трябва да бъде търсено поне на общоевропейско ниво.
 


 

Коментари към "Как ще стигнем и европейците по качество на здравната помощ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg