Кандидатстваме за Гинес с най-дълга рисунка на коприна!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

На 24 ноември от 18.00 ч., в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село", София, ще бъдат показани творби от най-дългата българска рисунка на коприна.

Ето каква е историята на амбициозната инициатива.

България ще кандидатства за Рекордите на Гинес благодарение на габровската художничка и преподавател в Школата по приложно изкуство Ива Пенчева, която е създала, заедно със свои ученици, най-дългата рисунка върху коприна у нас.

Още през 2013 г. габровските деца започват да рисуват върху 9 метра копринен плат, разгръщайки въображението си на тема "Пролет".

Пътят на рисунката продължава и във Варна, където децата изразяват темата за морските вълни и лятото.

След това изложбата гостува във Велико Търново. Там децата предават върху коприненото платно своето светоусещане за зимата в града и в природата.

През септември по време на Фестивала "Живо наследство" в София, организиран традиционно от Фондация "Работилница за граждански инициативи", малките автори пресъздават върху платното и колоритните багри на есента.

Така се създава картина от общо 65 платна, с дължина 40 метра.

След успешното осъществяване на творческия проект "Най-дългата рисунка върху коприна" Ива Пенчева и нейните възпитаници работят върху иновативен проект "Традицията е модерна" за създаване на копринен килим, който ще се състои от дванадесет платна с мотиви от български килими и шевици.

Всеки, който иска да стане част от инициативата и да участва в създаването на уникалния копринен килим, може да се включи в откритите уроци на художничката Ива Пенчева в нейната изложба "Традицията е модерна".

Желаещите могат да се включат в

ателие за деца, което ще се проведе на 25 ноември от 10.00 до 14.00 ч., в зала 3 на ОКИ "Красно село", София.

На 26 ноември там ще се състои

и ателие за възрастни.

През 2015 година изложбата "Традицията е модерна" ще гостува в град Панeвежис (Литва) и в Тун (Швейцария).


 

Коментари към "Кандидатстваме за Гинес с най-дълга рисунка на коприна! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg