Карането на колело ни прави по-умни и емоционално здрави

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Карате ли колело? Може да е супер приятен начин да поддържате тялото си във форма, но и не само това – поддържа и мозъка във форма. Оказва се, че карането на колело е особено полезно и за здравето на мозъка.

Ако ви се е случвало да отидете на работа с колело, може и да сте забелязали, че след това се чувствате в по-добро настроение и с по-добри умствени способности.Около 30 минути каране на колело на ден – без значение дали е навън или е велоергометър, могат да подобрят паметта, планирането и обосноваването ни. Доказани научно са ползите за емоционалното здраве – карането на колело помага да се справим с тревожността и депресията.

Какво се случва с мозъка ни, докато караме колело?

Всъщност той расте, както растат и мускулите ни. Докато караме, кръвообращението към мускулите се увеличава, като по този начин телата ни изграждат повече капиляри, които осигуряват повече кръв(и кислород) към мускулите. Същият процес се случва и в мозъка. Карането на колело подобрява работата на сърдечно-съдовата система, доставяйки повече кислород и нутриенти, за да се подобри функционирането ѝ.

Когато караме колелата си, мозъците ни увеличават производството на протеините, които се използват за създаване на мозъчни клетки. Въртейки педалите редовно, увеличаваме двойно или тройно производството на мозъчни клетки. Увеличава се и активността на невротрансмитерите, което позволява на различните региони от мозъка да комуникират по-ефективно, което пък подобрява нашите когнитивни способности.  

Ползите от карането на колело са особено важни за застаряващите хора. Процесът, който се активира, противодейства на естествения спад в мозъчната функция и развитие, който настъпва  годините. Учените са сравнили мозъците на 60 и 70 годишни хора и са установили, че мозъците на тези, които редовно са карали колело, изглеждат по-млади. Това доказва, че въртенето на педалите ни помага да запазим умствената си дейност по-бистра с годините.

Хората от всяка възраст могат да изпитат ползите от колоезденето. То действа благотворното върху психологическото ни състояние. Подобрява самовъзприятието и усещането за себестойност, в резултат подобрява и самочувствието. Изследванията показват, че тези подобрения са големи при ментално здрави хора, но повлияват много добре и хора с депресия – нещо повече, оказват се не по-малко ефективни от психотерапията. Редовното каране на колело не само действа благотворно на хора с ментални проблеми, но и помага за предотвратяване на такива.

С въртенето на педалите се подобрява и настроението ни, намалява се тревожността и се справяме със стреса. То увеличава нивата на серотонин и допамин – химикалите, които ни правя щастливи. Но те не са единствените, отговорни за щастието ни – по време на колоездене телата ни произвеждат и ендорфини и канабиноиди(същите химикали, които се свързват с употребата на марихуана, въпреки че тези са естествен продукт на телата ни).

С карането на колело се подобрява и способността на телата ни да регулират хормоните като кортизол и адреналин. А това оказва роля в способността ни да се справяме със стреса. Хормоналният дисбаланс е причина тялото да реагира негативно на стрес, затова тренировка като карането на колело помага да се отървем от стреса.

Колко дълго трябва да караме колело, за да се възползваме от всичко това?

Разбира се, като с всяко нещо, прекаленото натоварване и интензивното каране няма да ни донесат ползи. Но учените препоръчват 30-60 минути каране с нормална скорост(не спринтиране) е добър баланс. Поддържането на сърдечния пулс до 75% от максималното натоварване също е показател.


 

Коментари към "Карането на колело ни прави по-умни и емоционално здрави":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg