Картините, които носят проклятие

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Едни от някои от най-голeмите мистерии в съвремието са свързани с картини, за които се смята, че носят проклятие, сеещо смърт и бедствия.

Тайните и необясними сили на някои произведения от живописта са станали причина за пожари, смърт и учудващи състояния у хората, гледащи въпросните творби.

Най-известната картина, носеща проклятие, е репродукция на испанския художник Джовани Браголин и се нарича „Плачещото момченце“.

 

Историята разказва, че Браголин нарочно разплаквал малкия си син, за да го нарисува, като го плашел с огън. Месеците на тормоз провокирали малкото момче да прокълне собствения си баща с думите: „Да изгориш ти самият! “. Няколко седмици по-късно детето починало от пневмония, а баща му изгаря жив в собствения си дом.

Смята се, че историята около създаването на картината провокирала нейното проклятие.

„Плачещото момченце“ е купувана и препродавана няколко пъти, като в случаите на всичките ѝ купувачи къщите им мистериозно изгаряли, а като по чудо единствената оцеляла вещ винаги оставала картината.

За „шедьовър на смъртта“ се смята и картината „Водните лилии“ на Моне.

 

Докато рисувал картината, ателието на художника едва не изгоряло. Първият собственик на картината е управител на кабаре в Монмартър. Няколко дни след като закупил „Водните лилии“, кабарето му изгоряло до основи.

„Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи освен възхищение предизвиква и страх у много хора.

 

Легендите за творбата разказват, че тя въздейства отрицателно на съзерцаващия я. В историята е известен случая на френския писател Стендал, който изпаднал в безсъзнание, след като няколко минути съзерцавал картината.

Смята се, че да Винчи е работел над творбата 6 г., а девойката – Мона Лиза, която позира за художника, е починала на 28-годишна възраст.

С лоша слава се ползва и картината на Веласкес - „Венера с огледалото“.

 

Дори музеите не желаели да вземат прочутата творба, защото всичките ѝ собственици умирали от насилствена смърт малко след като закупували картината.

Източник: www.gadatel.org 


 

Коментари към "Картините, които носят проклятие ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg