Книгите, които да прочетем през юли

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

 

Горещият юли(надяваме се) предразполага към по-леки четива, истории, които ни карат да се откъснем от всекидневните грижи, не ни затормозяват, но в същото време са така поднесени, че полетът на въображението дързък и свободен.

Може би това е сезонът, в който дори тези, които не са запалени фентъзи почитатели, са склонни да опитат магичните сюжети. Лично за мен лятото наистина носи желание за експериментиране дори в читателските предпочитания. Именно това са месеците, в които през годините съм прочела книги, на които съм мислела, че няма да дам шанс. В момента, например, се потапям в поредицата на Джим Бъчър „Кодексът Алера“. Харесвам много „Досиетата на Дрезден“ и се надявам отново да открия същия Бъчър.

Но какво сме си подготвили да прочетем през юли?

"Градът на гладните", Рансъм Ригс

Наистина няма как да не се спра на някое приятно фентъзи. Този месец очаквам с нетърпение втората книга от поредицата за „Чудатите деца на мис Перигрин“, „Градът на гладните“. В първата част Рансъм Ригс ни запозна с децата със свръхестествени дарби в един магичен свят на телепатия, времеви примки, чудеса, но и врагове, от които децата трябва да се пазят. Фентъзито е преплетено с една мрачна ретро атмосфера, за която допринасят нестандартните стари фотографии, които заемат основна част от книгата. Стилът на Ригс е неангажиращ, замисълът е чудесен, а лекотата, с която все пак разказва историята, прави четенето едно вълнуващо, понякога леко плашещо, изживяване за свободното време.

 

"Внимание, психоспусък", Нийл Геймън

„Бард“ ще зарадват и почитателите на неповторимия Нийл Геймън. Ако има фентъзи автор, който така умело да преплита неизчерпаемото си въображение с реализма и въпросите, които вълнуват всеки, това е Геймън. Неподправеният му стил ще ви зарадва и в „Внимание, психоспусък“.

„Всички ние носим маски. Точно това ни прави интересни. Тези истории са за маските и какви хора сме зад тях.“

Нийл Геймън, от колиба в тъмните гори

 

Уверете се, че сте си сложили маските, преди да започнете да четете. Преди да бъдете пренесени в свят, пълен с вещици, пазители и големи черни пчели, с безсмъртен Род и жени пирати, с твари, които дебнат в мрака отвъд светлината на огъня, за да откриете сенчовците, спотайващи се в края на пътя ви. Но какво става после? Винаги има нещо, което ви чака. Винаги има още. Просто не спирайте да прелистватестраниците.

„Всеки от нас си има своите малки спусъци.“

 

"Смърт по сценарий", Джеймс Патерсън

Ако пък сте от феновете на трилъри, тези две предложения ще ви допаднат. Майсторът на трилърите Джеймс Патерсън поднася нова доза напрежение със „Смърт по сценарий“.

В Ню Йорк започва дългоочакваното бляскаво събитие „Холивуд на Хъдсън“. Безопасността и комфортът на ВИП гостите са поверени на отдел „Специални клиенти“. За ужас на организаторите, фестивалът започва злополучно – с отравянето на световноизвестен продуцент. След броени часове при нелепи обстоятелства популярен актьор е застрелян на снимачната площадка, а на филмова премиера друга холивудска звезда е замерена с коктейл „Молотов“. Скоро полицаите разбират, че извършителят е не само майстор на превъплъщенията, но и следва зловещ сценарий.

"Последно разсъмване", Александра Маринина

За почитатели на този жанр това име няма да е непознато, но ако не сте от особено активните читатели на крими литература и ще подхванете нещо подобно само на плажа, препоръчваме ви непременно да се докоснете до стила на Александра Маринина. Руската кралица на кримките ще ви зарадва с „Последно разсъмване“, с награда за криминален роман на 2014 г.

На стълбището на жилищна сграда е намерена мъртва съпругата на богат бизнесмен. От чантата ѝ липсва скъпо колие и случаят изглежда прост – убийство при обир. Оперативният работник Роман Дзюба обаче е на различно мнение. Той смята, че на разследващите им убягва съществен факт, който крие ключа към залавянето на извършителя. Когато колегата на Дзюба е намерен мъртъв в покрайнините на Москва, милицията подозира връзка с разследването. Неопитният, но амбициозен Роман обаче обмисля и друга възможна версия – геймърските състезания, в които е участвал колегата му. И докато всички пренебрегват мнението му, Антон Сташис вижда големия потенциал на младия оперативен работник и се съгласява да го наставлява и по двата случая. Дали между тях има връзка и каква, на Антон и Роман тепърва им предстои да разберат.

„Андалуският приятел“, Александер Сьодерберг

Нова звезда се появи и на небосклона на шведските автори на криминална литература. През юни излезе „Андалуският приятел“ на Александер Сьодерберг. Интриги, изненадващи обрати и много напрежение – и Сьодерберг дава заявка за топ листата със скандинавски автори. Пробвайте шведския талант за създаване на напрегната кримка.

Когато за първи път се срещаме със Софи Бринкман – медицинска сестра и самотна майка, тя по нищо не прилича на Лисбет Саландер от трилогията на Стиг Ларшон. Нещата обаче постепенно се променят – и образът й също, – когато открива, че един от пациентите й, Хектор Гусман, освен очарователен баща на семейство, е и глава на международна гангстерска група (тук пък се налага сравнението с Вито Корлеоне). Скоро Софи се озовава в центъра на гангстерска война между фамилията на Гусман и руската мафия. Сьодерберг ни среща и с някои ченгета, които се държат като гангстери, както и с някои гангстери, които проявяват необичайно благородство. Появява се и приятелят на Софи със своя собствена история, но както и при Ларшон, жената остава в сърцето на събитията. Впрочем сравненията с други писатели и теми свършват дотук. Александер Сьодерберг е оригинален автор, чиято професия безспорно се е отразила на писателската му техника – главоломно развиващият се сюжет привлича вниманието и на филмовите компании и правата за филмирането му са продадени веднага след излизането на романа.

 

"Недосегаемият", Джон Банвил

От Швеция се пренасяме в Ирландия. Джон Банвил предлага на читателите трилър, съчетан с хаплива социална комедия, която неизбежно повдига сериозни морални въпроси. „Недосегаемият“ безспорно привлича вниманието.

Дали лъжите и потайностите неизбежно водят до поквара, разрушават моралните ни устои и ни заслепяват за истинската природа на нещата? Виктор Маскел не смята така. Бивш служител на британското разузнаване и дългогодишен експерт в английския двор, сега той е разкрит като съветски шпионин. Вместо да дава интервюта и да отговаря на провокативни журналистически въпроси, опозореният агент сам решава да напише истинската история на своя двоен живот.

 

"Теодор Буун. Беглецът", Джон Гришам

Доволно възкликнах от новината, че на книжния пазар в началото на юли ще се появи и нова книга от младежката поредица на Джон Гришам за Тео Буун, момчето адвокат. Гришам е ненадминат в разказването на трогателни човешки истории, замаскирани с невероятен финес и все пак сякаш забиващи се право в сърцето. Величието и падението на човека вървят ръка за ръка в неговите сюжети, без да натрапва едното или другото с патетични излияния. Макар и предназначени за по-млади читатели, книгите за Тео Буун носят същата ненатрапваща се човечност в уникалния за Гришам стил.

Пийт Дъфи е седми в списъка на най-издирваните престъпници в страната, а за залавянето му е обявена награда от сто хиляди долара.

Тео Буун отива на екскурзия във Вашингтон и в метрото забелязва познато лице. Дъфи е променил донякъде външността си, но не и походката. А Тео Буун е много наблюдателен. С негова помощ ФБР успява да арестува беглеца точно преди да излети за Бразилия.

Месеци по-рано Тео е открил единствения очевидец на извършеното убийство. Нелегалният имигрант Хулио ще бъде основен свидетел на процеса. А сега Тео е отговорен и за ареста на убиеца. Отмъщението може да бъде страшно…

 

"Чудото в Поскокова драга", Анте Томич

Наред с развлекателните четива в купчината книги, които сме си приготвили за най-летния месец юли, се спотайва и "Чудото в Поскокова драга" на Анте Томич. Един наистина духовит роман, който може би ще ви остави със смесени впечатления. Задължително обаче се впуснете в света на Поскоците с хумористичната проза на Томич.

Историята за стария Йозо и четиримата му синове, тръгнали да завоюват заветната си половинка, е населена с отвличане, полицейско преследване, мъчително криене и зрелищно бягство, жестоки конфликти и неочаквани прояви на нежност, преплетени в умело съчетание на романтична комедия и „далматински уестърн“ с елементи на водевил, трилър и роман пътуване. Неусетно сред забавните приключения се промъкват и характерните за автора размисли за сблъсъка между старото и новото, между традиционния свят на мъжете и новия свят на жените, които знаят какво искат и как да го постигнат. Безкрайно духовит и отлично написан, романът „Чудото в Поскокова Драга“ грабва вниманието на читателя и го държи живо до последния ред.

 

Вижте още:

Прочети тези книги през лятото!

5 вечни книги, които се четат на един дъх


 

Коментари към "Книгите, които да прочетем през юли ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg