Козметиката, която не бива да споделяте с приятелки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Козметика

Колко удобно изглежда само – най-добрата ви приятелка си е купила онова убийствено червено червило, което отдавна ви се иска да пробвате. Стоп! Не ѝ го искайте, защото не бива да ви го дава.


Когато си говорим за козметичните ни продукти, има такива, които е най-добре да запазим единствено за себе си. И тук не става дума за егоизъм, а за грижа за здравето.


Бурканчетата с кремове
Изобщо няма да ви кажем нещо ново – бурканчетата с кремове са сред най-силно изложените на нашествие от микроби, защото всекидневно бъркаме с пръсти в тях. По принцип отворените бурканчета и кутийки са с висок риск от замърсяване, защото не са изолирани от въздуха. Това означава, че бактериите и гъбичките често се залепят по вътрешните стени. Да споделите крема си означава още един чифт ръце да бръкне в кутийката – колкото и да я обичате, нямате гаранция какво може да вкарат тези пръсти в крема. Както и вашите собствени, разбира се.


Глосът и червилото
Истината е, че вероятно това е най-често споделяният с приятелки козметичен продукт. Както споменахме по-горе, колко му е да пробвате как ще ви стои цвета на червилото на приятелката си и тя да пробва вашето. Това обаче е доста рисковано. Всеки продукт, който докосва устните ви, може да бъде източник на инфекция. Заразни организми, като вируса на херпес, може да виреят в лепкавия глос и да се разпространяват от приятелка на приятелка.


Спиралата
Клепачите и миглите са дом за много бактерии, а това прави спиралата преносител на вируси, които причиняват зачервяване на очите, херпес симплекс, кератити, възпаление на роговицата. Дори и да сте напълно сигурни, че приятелката ви няма проблеми с очите, не разчитайте съвсем на това. Понякога хората не забелязват симптомите на инфекцията дори със седмици.


Пинсетата
Въпреки че не изглежда кой знае какво, но споделянето и на пинсетата ви поставя в опасност от бактериални инфекции. Ако пък при изскубването на косъма потече кръв, може да зарази пинсетата и оттам следващия човек, който я използва.


Гъбичките за грим
Порестата повърхност на тези толкова удобни козметични средства е предпоставка за гнездене на бактерии, които причиняват гъбични инфекции като тения по лицето. Не само че не бива да предоставяте гъбичката за лице на приятелката, която ненадейно преспива у вас, но и самите вие трябва да се грижите добре за гъбичката. Използвайте я само на чисто лице, мийте я всяка седмица с гореща вода и мек шампоан и я оставете да изсъхне на проветриво място.
 


 

Коментари към "Козметиката, която не бива да споделяте с приятелки":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg