Кои храни и напитки трябва да избягвате да давате на домашните си любимци

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Алкохол

 

 

Звучи логично, но имах случай, в който на кучето ми беше давана бира не еднократно преди да го взема и ставаше агресивно безпричинно. Алкохолните напитки и хранителните продукти, съдържащи алкохол, могат да причинят повръщане, диария, намалена координация, депресия на централната нервна система, затруднено дишане, треперене, кома и дори смърт. При никакви обстоятелства на вашия домашен любимец не трябва да се дава алкохол.

Авокадо

 

Авокадо е преди всичко проблем за птици, зайци, магарета, коне и преживни животни, включително овце и кози. Най-опасно е за сърдечно-съдовите увреждания и смъртта при птиците. Конете, магаретата и преживните животни често се подуват, оток на главата и шията.Твърде много може да е отровно и за кучетата. Ако отглеждате авокадо у дома, дръжте кучето далеч от растенията. Съставката персин се съдържа  в листата, семената и кората, както и в плодовете.

Шоколад, кафе и кофеин (и чайове с кофеин)

 

Всички тези продукти съдържат вещества, наречени метилксантини, които се намират в какаовите семена, плодовете на растенията, използвани за приготвяне на кафе, и в ядките на екстракт, използван в някои напитки. При поглъщане от домашни любимци, метилксантините могат да причинят повръщане и диария, задъхване, прекомерна жажда и уриниране, хиперактивност, нарушен сърдечен ритъм, треперене, гърчове и дори смърт. Имайте предвид, че по-тъмният шоколад е по-опасен от млечния шоколад. Белия шоколад има най-ниско ниво на метилксантини, докато печеният шоколад съдържа най-високо.Някои лекарства също съдържат кофеин.

Цитруси

Стърготините, листата, коричките, плодовете и семената от цитрусови растения съдържат различни количества лимонена киселина, етерични масла, които могат да предизвикат дразнене и дори депресия на централната нервна система, ако се поглъщат в значителни количества. Малки дози, като ядене на плода, няма вероятност да представляват проблеми, освен от незначителни стомашни разстройства.

Кокосов орех и кокосово масло

При поглъщане в малки количества кокосовите продукти не предизвикват сериозна вреда на вашия домашен любимец. Плода и млякото от пресни кокосови орехи съдържат масла, които могат да причинят разстройство на стомаха, разхлабени изпражнения или диария. Поради това Ви препоръчваме да внимавате, когато предлагате на своите домашни любимци тези храни. Кокосовата вода е с високо съдържание на калий и не трябва да се дава на вашия домашен любимец.

Грозде и стафиди

Въпреки че токсичното вещество в гроздето и стафидите не е известно, тези плодове могат да причинят бъбречна недостатъчност. Докато няма повече информация за токсичното вещество, най-добре е да се избягва храненето  с грозде и стафиди на кучета.В рамките на един ден, кучето ще стане мудно и потиснато.

Макадамия, ядки

 

Ядките от макадамия могат да причинят слабост, депресия, повръщане, тремор и хипертермия при кучета. Признаците обикновено се появяват в рамките на 12 часа след поглъщането и могат да продължат приблизително 12 до 48 часа.

Мляко и млечни продукти

 

Тъй като домашните любимци не притежават значителни количества лактаза (ензимът, който разгражда лактозата в млякото), млякото и други млечни продукти причиняват диария или други разстройства на храносмилането.Те могат също така да предизвикат хранителни алергии, които могат да причинят сърбеж.

Ядки

Ядките, включително бадеми и орехи, съдържат големи количества масла и мазнини. Мазнините могат да причинят повръщане и диария и евентуално панкреатит при домашни любимци.

Лук, чесън, див чесън

 

Тези зеленчуци и билки могат да причинят стомашно-чревно дразнене и да причинят увреждане на червените кръвни клетки. Въпреки че котките са по-податливи, кучетата също са изложени на риск, ако се консумира достатъчно голяма количество. Токсичността обикновено се диагностицира чрез история, клинични признаци и микроскопично потвърждение.

Сурово / необработено месо, яйца и кости

 

Суровото месо и суровите яйца могат да съдържат бактерии като Салмонела и ешерихия коли, които могат да бъдат вредни за домашните любимци и хората. Суровите яйца съдържат ензим, наречен авидин, който намалява абсорбцията на биотин (витамин В), което може да доведе до проблеми с кожата и козината. Храненето на домашните любимци със  сурови кости може да изглежда като естествен и здравословен вариант ако вашият домашен любимец живее в дивата природа. Това обаче може да бъде много опасно за домашен любимец, който може да се задави с костите или да претърпи тежко нараняване, ако костите се раздробят и или пробият храносмилателния тракт на вашия домашен любимец. Мазнините, отделени от месото, както варени, така и неварени, могат да причинят панкреатит при кучетата.

Сол и солени храни

 

Големи количества сол могат да причинят прекомерна жажда и уриниране или дори отравяне с натрий при домашните любимци. Признаците, че вашият домашен любимец може да е ял прекалено много солени храни, включват повръщане, диария, депресия, треперене, повишена телесна температура, гърчове и дори смърт. Поради това ви препоръчваме да избягвате храненето на солени закуски като картофени чипсове и осолени пуканки за вашите домашни любимци.

Ксилитолът

Ксилитолът се използва като подсладител в много продукти, включително дъвки, бонбони, печени храни и паста за зъби. Той може да предизвика освобождаване на инсулин при повечето видове, което може да доведе до чернодробна недостатъчност. Увеличаването на инсулина води до хипогликемия (ниски нива на захарта). Първоначалните признаци на токсикоза включват повръщане, летаргия и загуба на координация. Признаците могат да прогресират до припадъци. Повишени чернодробни ензими и чернодробна недостатъчност могат да бъдат наблюдавани в рамките на няколко дни.

Тесто с мая

 

Тестото с мая може да се надигне и да доведе до натрупване на газ в храносмилателната система на домашния любимец. Това може да бъде болезнено и може да причини подуване на стомаха и потенциално усукване, което да доведе животозастрашаваща ситуация. Маята произвежда етанол като страничен продукт и куче, което поема суровото хлебно тесто, може да получи алкохолно натравяне.


 

Коментари към "Кои храни и напитки трябва да избягвате да давате на домашните си любимци":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg